web stats analyzer

lördag 21 december 2013

Superenkelt vörtbröd utan vörtmix

Skriv ut receptet

Det här enkla och goda vörtbrödet bakar jag alltid till jul. Det blir två limpor.

1 flaska porter 33 cl
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl mörk brödsirap
1 1/2 pkt jäst
1/2 msk salt
1/2 tsk malda kryddnejlikor
8 dl vetemjöl
ca 1 liter fint rågmjöl
(russin)

Pensling:
ljummet vatten
1/2 tsk potatismjöl
1 msk kallt vatten
1/2 dl hett vatten

Värm porter, mjölk och sirap till 37 grader.

Smula jästen och rör ut med spadet. Tillsätt salt och nejlikor.

Tillsätt vetemjöl och hälften av rågmjölet. Strö över mjöl och jäs i 30 minuter.

Arbeta in hälften av kvarvarande rågmjöl. Låt jäsa i 30 minuter.

Smöra 2 avlånga formar på 2 liter.

Ta upp på bakbordet. Baka in så mycket mjöl som behövs. Forma till 2 bröd och lägg i formarna. Jäs 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

Nagga bröden och pensla med ljummet vatten. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.

Rör ut potatismjölet i kallt vatten, tillsätt det heta vattnet. Pensla potatismjölsblandningen på bröden strax innan de är klara.

Låt bröden svalna något i formarna och stjälp sedan upp dem och låt dem svalna med blanka sidan upp.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept