web stats analyzer

fredag 17 juli 2009

Baka bröd utan jäst med surdeg

Skriv ut receptet


På nåt sätt kändes det som om jag gjort det här förrut. Jag har en perfekt surdeg och jag kan inte hitta något enkelt vettigt recept att göra något med den!

Därför blev det lite expriment om det gick att baka helt utan jäst. Proportionerna tog jag från Martins recept på stora ljusa bröd och det funkar eftersom jag är ganska tålmodig och att det var ganska bra fart på surdegen.

Jag använder jäskorgar när jag jäser brödet - det ger degen lite mera stöd så att den inte flyter ut. Bröden gräddas sedan på en sten i ugnen. Stenen kan bytas mot en plåt, huvudsaken är att bröden läggs upp på något varmt så att de hinner stiga innan skorpan stelnat.

Det här behöver du:

500 g vatten
800 g Manitoba Cream
25 g salt

Gör så här:

Blanda surdeg, vatten och mjöl. Knåda i 15 minuter i assistenten på lägsta hastigheten.

Låt degen vila några minuter. Tillsätt därefter saltet och knåda på medelhastighet i ytterligare 8 minuter.

Låt degen jäsa i 3 timmar. Efter cirka halva tiden lägger du upp degen på ett mjölat bakbord och plattar ut den till en rektangel. Därefter viker du den vänstra tredjedelen mot mitten och sedan den högra tredjedelen över den vänstra. Vänd degen och lägg tillbaka i bunken för fortsatt jäsning. Den här prodecuren kallas för att stöta degen och det gör att degen flyter ut mindre när det är dags att grädda bröden. I och med att jag gör ett treslag förbättras jäsningen eftersom degen sträcks. Degen är ganska klibbig så det gäller att mjöla händerna och bordet.


Degen är fantastiskt elastisk och något kladdig.


Dags att baka bröden. Återigen lägger jag upp degen på bakbordet och trycker försiktigt ut den till en rektangel. Återigen viker jag kanterna mot mitten. Det här enkla hanggreppet ger betydligt luftigare bröd.

Dela brödet i två lika stora delar och forma försiktigt till avlånga bröd. Lägg upp i två rejält mjölade jäskorgar.

När jag bakade det här brödet så fick det först stå sex timmar i kylen eftersom vi skulle iväg på Pelle Svanslöspromenad runt domkyrkan. Väl hemma igen fick brödet stå i rumstemperatur i ytterligare fem timmar innan jag tyckte att det jäst tillräckligt mycket.

Värm ugnen till 230 grader i god tid före bröden ska bakas med bakstenen på plats. Stjälp upp bröden på stenen och spruta in vatten med blomspruta.

Grädda bröden på 230 grader de första fem minuterna och sänk därefter temperaturen till 180 grader. Grädda bröden totalt 65 minuter. Öppna luckan och vädra ut fukten var tionde minut ett par tre gånger i slutet av bakningen.

Hårda kanter och segt smakrikt innandömme.

Det här brödet blev fantastiskt gott och definitivt värt besväret.

Om du gillade det här brödet borde du kolla på några andra goda varianter på bröd med surdeg.

--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

1 trevlig kommentar:

Bakrecept blogg med delikatesser sa...

Ser inte så dumt ut! Får testas här i hemmet.

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept