Finns det något somrigare än rabarber och något godare än rabarberpaj? Eftersom rabarbern är väldigt sur så behövs det mycket socker för att få till en god efterrättspaj. Hemligheten med det här receptet är att låta såsen koka ihop några minuter till en kolasås. Pajen får en knäckig yta och sötman balanserar syran vilket ger en underbart god rabarberpaj.
Eftersom vi har strykande åtgång på rabarber här på matlyckan så har vi sedan förra året kompletterat den lilla trädgården med ytterligare två rabarberplantor. Nu har vi en rabarbersort som följde med huset, en som vi fått av grannen (som förmodligen är samma som den vi hade) och en variant med lite mindre oxalsyra (Elmblitz). Oavsett vilken sort vi använder blir det här alltid lyckat resultat med det här receptet på knäckig rabarberpaj.
Det här behöver du till knäckig rabarberpaj med kolasmak:
2 msk socker
Så här gör du knäckig rabarberpaj med kolasmak:
Skiva rabarbern och lägg dem i en pajform, strö över sockret och potatismjölet.
Smält smöret i en kastrull, blanda i sirap och grädde och koka ihop kolasåsen tills det tjocknar lite, cirka 5 minuter.
Bred smeten över rabarberna och ställ in i ugnen i 30 min i 175 grader.
Ät rabarberpajen med vaniljsås, grädde eller glass.
4 trevliga kommentarer:
Verkar vara ett himla gott recept, men jag undrar hur i hela fridens namn du lyckas koka en kolasmet på 5 min?
Ser riktigt god ut! Du kanske vill lägga upp den på Rabarberpaj.se :)
@Rabarberpaj.se
Receptet säger att det trivs bra här på Matlyckan :)
Det här receptet var jättegott! Ganska fast smet som inte rinner ner i frukten! Ny favorit, tack så mycket!
Skicka en kommentar