web stats analyzer

fredag 3 juni 2011

Knäckig rabarberpaj med kolasmak

Skriv ut receptet



När du blandar rabarber och kola får du ett av våra favoritrecept på knäckig rabarberpaj. Det här receptet på knäckig rabarberpaj med kolasmak är helt i klass med receptet på vår gamla vanliga rabarberpaj med havregryn och är en klar favorit i familjen.

Finns det något somrigare än rabarber och något godare än rabarberpaj? Eftersom rabarbern är väldigt sur så behövs det mycket socker för att få till en god efterrättspaj. Hemligheten med det här receptet är att låta såsen koka ihop några minuter till en kolasås. Pajen får en knäckig yta och sötman balanserar syran vilket ger en underbart god rabarberpaj.



Eftersom vi har strykande åtgång på rabarber här på matlyckan så har vi sedan förra året kompletterat den lilla trädgården med ytterligare två rabarberplantor. Nu har vi en rabarbersort som följde med huset, en som vi fått av grannen (som förmodligen är samma som den vi hade) och en variant med lite mindre oxalsyra (Elmblitz). Oavsett vilken sort vi använder blir det här alltid lyckat resultat med det här receptet på knäckig rabarberpaj.

Det här behöver du till knäckig rabarberpaj med kolasmak:

500 g rabarber
1 msk potatismjöl
2 msk socker
150 g smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl socker

Så här gör du knäckig rabarberpaj med kolasmak:

Skiva rabarbern och lägg dem i en pajform, strö över sockret och potatismjölet.

Smält smöret i en kastrull, blanda i sirap och grädde och koka ihop kolasåsen tills det tjocknar lite, cirka 5 minuter.

Ta bort kastrullen från plattan. Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, vanlisocker och socker i en bunke. Blanda i de torra ingredienserna i kolasåsen.

Bred smeten över rabarberna och ställ in i ugnen i 30 min i 175 grader.

Ät rabarberpajen med vaniljsås, grädde eller glass.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

4 trevliga kommentarer:

Lotta sa...

Verkar vara ett himla gott recept, men jag undrar hur i hela fridens namn du lyckas koka en kolasmet på 5 min?

Rabarberpaj.se sa...

Ser riktigt god ut! Du kanske vill lägga upp den på Rabarberpaj.se :)

Magnus på Matlyckan sa...

@Rabarberpaj.se
Receptet säger att det trivs bra här på Matlyckan :)

Unknown sa...

Det här receptet var jättegott! Ganska fast smet som inte rinner ner i frukten! Ny favorit, tack så mycket!

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept