web stats analyzer

tisdag 11 augusti 2009

Farmors grova bröd med solrosfrön och linfrön

Skriv ut receptet

grovt bröd med solrosfrö och linfrö

Det här fantastiskt goda brödet passar både till frukosten och till sillmackan. Det är dessutom väldigt enkelt att göra. OBS! Det är väldigt viktigt att behålla proportionerna i receptet.

Receptet räcker till 3 limpor.

Det här behöver du:

75 g jäst
9 dl vatten (900 g)
4,5 tsk salt (30 g)
2 1/4 dl sirap (300 g)
1/2 dl koloritsoja (50 g)
3 dl rågkross (200 g)
3 3/4 dl solrosfrön (220 g)
2 1/4 dl linfrö (150 g)
10,5 dl grovt rågmjöl (575 g)
12 dl vetemjöl (720 g)

Gör så här:

Värm vattnet till 37 grader och blanda ut jästen med lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet och sedan resten av ingredienserna, avsluta med vetemjölet. Degen blir ganska kletig men det ska den vara.

Häll smeten i tre 1,5 liters avlånga oljade formar. Platta till smeten med en stor och blöt sked och nagga med en gaffel doppad i olja. Låt bröden jäsa övertäckt i 2-3 timmar. Alternativt kan brödet jäsa i kylskåpet 6-9 timmar.

Grädda 50 minuter i 200 grader. Låt bröden vila en liten stund innan de stjälps upp på galler och får kallna insvepta i bakduk. Vill du vara på den säkra sidan kontrollerar du innertemeperaturen med en termometer. Bröden ska vara 98 grader när de är färdigbakade.På bilden ovan ser du två alternativ till sillmackan.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

4 trevliga kommentarer:

Anonym sa...

Vilket gott bröd- Grovt och lagom sött! Var lätt att göra dessutom. Gjorde i ordning ingredienserna kvällen innan och lät det jäsa i kylen över natten i ca 9h. Gräddade det på morgonen och lät det vila nån timma innan jag kunde njuta av en perfekt söndagsfrukost.

Anonym sa...

Vad i hela friden är koloritsoja? Är det för smak eller enbart för färg? Så annars ut att vara ett trevligt recept. :)

Magnus Fasth sa...

Det är bara för färgen. Koloritsoja är sockerkulör.

Anonym sa...

Gott och lättbakat. Tackar för receptet!

Säsongens recept