web stats analyzer

tisdag 3 maj 2016

Kanelbullar - Ett enkelt ångugnsrecept

Skriv ut receptet


Det här är ett recept som jag satte samman med lite inspiration av Sju Sorters Kakors kanelsnurror. I receptet använder jag assistent och ångugnens jäsningsfunktion, vilket går att klara sig utan, men utan själva ångugnen blir det inte samma recept.

Deg:
75 g smör
2,5 dl mjölk
1/2 paket jäst (25 g)
1 tsk kardemummakärnor
1 1/2 krm salt
3/4 dl socker
6 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g smör
1/2 dl socker
1 tsk kanel

Pensling:

1 ägg
ev. Pärlsocker

Gör så här:

Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i assistenten, häll på vätskan och rör ut jästen. Mal kardemummakärnorna och häll ned dem i assistenten tillsammans med salt, socker och 4 1/2 dl mjöl. Knåda på lägsta hastighet i några minuter och ha sedan i 1 dl mjöl till. När degen så gott som släpper från assistenten så är den färdigknådad. Strö över en nypa mjöl som hindrar degen från att torka och jäs till dubbel storlek.

När degen är klarjäst så knådar du den ytterligare några minuter, tillsätt den sista decilitern mjöl. När degen släpper från assistenten är den klar. Jäs till dubbel storlek.

Rör ihop fyllningen, allt på samma gång med en gaffel eller med händerna. Dela degen på mitten och kavla ut till två lika stora rektanglar. Strö ut fyllningen på den ena rektangeln, och lägg sedan den andra delen av degen över fyllningen. Rulla ihop degen och skär eller klipp upp till bullar. Lägg i varsin form, formarna ska vara en aning större än bullarna.

Pensla med ägg och ha eventuellt på pärlsocker. Ställ in plåten i mitten av ugnen. Sätt på 200 grader ånga medel och grädda tills hela bullarna har blivit gyllenbruna, om du dock ser att bullarna håller på att brännas innan denna gyllenbruna färg är det dags att ta ut dem.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept