web stats analyzer

fredag 18 juni 2010

Fotografera mat - 10 tips matbilder

Skriv ut receptet

Det är inte svårt att ta fotografera mat. Här är tio enkla tips som funkar med en helt vanlig digitalkamera.

1. Använd aldrig blixt
Det är lätt att ta hyfsade bilder med blixt men det är svårt att få det riktigt bra. Den inbyggda blixten ger ett väldigt intensivt ljus vilket gör att nyanserna försvinner. Ofta blir det blänk (vita fläckar) på det du fotograferar och bilden känns kall och steril. Därför ska du stänga av blixten.


Bilden är tagen med blixt och du ser blixtblänket på framförallt ärtorna. Recept på Räkor i curry.

2. Använd kort skärpedjup
Först lite grundläggande fotokunskap. Exponeringen av bilden kan justeras med tid och bländare (ljusinsläpp). Kort tid kräver stor bländaröppning (och vice versa). Vid stort ljusinsläpp blir skärpedjupet, alltså det avståndsområde som kommer vara i fokus, att vara litet. På motsvarande sätt ger liten bländaröppning stort skärpedjup.
För att få ögat att se det du vill visa med bilden är det bra att ha kort skärpedjup. Det framhäver det som är i fokus och suddar bort oviktiga detaljer.


Fokus på gräslöken. Recept på Vit sillsallad.

3. Fotografera i dagsljus
Det är mycket lättare att ta bra bilder med bra ljus så försök därför ta bilderna under dygnets ljusa timmar. Resultatet blir bättre om ljuset faller in från flera håll och det är enklast att få bra bilder om du undviker direkt infallande solljus. Jag ställer gärna upp maten framför vårt stora fönster i vardagsrummet eftersom det ger en bred vinkel av infallande ljus.


Ljuset faller in från många håll och det blir inga tydliga skuggor. Recept på Kyckling i röd curry.


4. Fotografera i motljus
Om du tittar i mattidningarna så märker du att de flesta bilder är fotograferade i motljus. Allt runt omkring maten badar i ett ljusare skimmer och det som ska fotograferas lyfts på så sätt fram. För att få rätt exponering brukar jag ställa in tid och bländare manuellt men det fungerar också bra med spot-mätning på kameran.


Motivet lyfts fram av att allt annat är vitt. Recept på Enkel tryffel.

5. Vrid på kameran
Enligt den gamla skolan ska horisonten vara horisontell när man tar kort. Det blir inte alltid bra. Vrid på kameran för att "passa in" maten så blir det en roligare bild.


Med kameran vriden kommer båda tallrikarna med. Det skarpa solljuset försämrar dock bilden. Recept på Pasta med karamelliserad lök.

6. Kom nära
Som alltid när man tar bilder är det bra att komma nära. Prova att gå lite närmare med kameran så får du antagligen en bättre bild, men enklast är att justera i efterhand genom att beskära bilden.

Recept på Tomatsoppa.


7. Gör snygga upplägg
Det spelar ingen roll hur snygga bilder du tar om motivet är tråkigt. Snyggt upplägg på trevligt porslin och gärna med lite ljusbrytande och reflekerande detaljer (som glas och bestick) kan också göra att det ser aptitligare ut.


Grovt bröd med mozarella och tomat / creme fraiche och rom. Recept på det Farmors grova bröd.

8.. Undvik kastruller
Mat ser sällan roligt ut direkt i kastrullen på spisen. Lägg hellre upp en liten mängd i en mindre skål eller gör ett snyggt upplägg istället.


Det går naturligtvis att få till snygga bilder med kastruller, men oftast finns det bättre alternativ. Recpet på Räkor med grillad paprika.

9. Få med lite action
Det här är lite svårt om man inte är fler som fotograferar, men en kniv som rör sig eller en stråle som strilar gör bilden mycket intressantare.

Recept på Soppa med rostad morot.

10. Gör bilderna personliga
Ibland händer det att barnen vill vara med i bakgrunden. Det blir ofta fina bilder (kanske inte helt subjektivt :))Fingret gör bilden lite roligare. Recept på Pannkakor med rom, rödlök och smetana.


Bonustips!

Kolla in de här bloggarna med snygga bilder och låt dig inspireras.

pickipicki
Helena Ljunggren
Pain de Martin
Tre tjejer i köket
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

3 trevliga kommentarer:

Mikkan sa...

Toppenbra guide! Picki är en stor favorit i matfotografidjungeln! :)

Anonym sa...

Många och bra tips!
Jag lägger till mitt favvoknep, reflektera ljus! Jag använder en frigolitskiva som reflektor till nästan alla bilder jag tar, speciellt bra med dagljus som du beskriver där i vardagrummet.

Tack för en bra guide, jag ska spara länken då det då och då kommer frågor till mig.

Jonas sa...

Läste någonstans ett väldigt smart tips någonstans. Åtminstone då matbilderna är till för marknadsföring. Tipset var att maten ej behöver kunna ätas. Vill man ha en fylligare känsla när man fotar husets pasta så ja, varför inte lägga en frigolitbit i botten av tallriken?

Säsongens recept