web stats analyzer

tisdag 1 juni 2010

Risotto Milanese - saffransrisotto

Skriv ut receptet


Av någon anledning blir jag alltid inspirerad att laga italiensk mat när jag varit i Italien. Den här gången gick resan via Milano och därför bjöds det idag på en Risotto Milanese.

Den här risotton passar bra att äta som den är, men naturligtvis fungerar den fint tillsammans med skaldjur eller varför inte lite grillad fisk.

Det här behöver du:

1,5 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1 dl vitt vin
4 dl avorioris
50 g smör
1 gul lök
1 pkt saffran ½ g
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
85 g färskriven parmesanost

Gör så här:

Värm buljongen och finhacka löken.

Fräs löken i hälften av smöret på medelvärme. När löken blivit mjuk tillsätter du riset och steker ytterligare någon minut. 

Tillsätt vinet och rör runt. Tillsätt buljong så att riset precis täcks av vätskan. Koka på medelvärme (alltså femman på en niogradig skala). Under hela kokningen tillsätter du den varma buljongen decilitervis allt eftersom riset sväller. Mot slutet av kokningen måste du vara noga med att röra om i botten av kastrullen så att risotton inte bränner fast.

Riset ska vara mjukt med lite tuggmotstånd och enklaste sättet att lyckas är att koka riset långsamt. Jag brukar koka utan lock eftersom det är enklare att se när det är dags att späda mer. I de flesta recept jag sett ska riset kokas i 20 minuter men om det ska fungera måste riset kokas för hårt och resultatet blir ett grötigt ris med alldeles för hård kärna. Därför är det bättre att planera 30-40 minuters kokning om du siktar på ett bra resultat.

När riset kokat klart tillsätter du smöret, parmesanost och kryddor. Späd med buljong (du har förhoppningsvis lite kvar) så att risotton får en krämig konsistens.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept