web stats analyzer

tisdag 1 juni 2010

Risotto Milanese - saffransrisotto

Skriv ut receptet


Av någon anledning blir jag alltid inspirerad att laga italiensk mat när jag varit i Italien. Den här gången gick resan via Milano och därför bjöds det idag på en Risotto Milanese.

Den här risotton passar bra att äta som den är, men naturligtvis fungerar den fint tillsammans med skaldjur eller varför inte lite grillad fisk.

Det här behöver du:

1,5 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1 dl vitt vin
4 dl avorioris
50 g smör
1 gul lök
1 pkt saffran ½ g
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
85 g färskriven parmesanost

Gör så här:

Värm buljongen och finhacka löken.

Fräs löken i hälften av smöret på medelvärme. När löken blivit mjuk tillsätter du riset och steker ytterligare någon minut. 

Tillsätt vinet och rör runt. Tillsätt buljong så att riset precis täcks av vätskan. Koka på medelvärme (alltså femman på en niogradig skala). Under hela kokningen tillsätter du den varma buljongen decilitervis allt eftersom riset sväller. Mot slutet av kokningen måste du vara noga med att röra om i botten av kastrullen så att risotton inte bränner fast.

Riset ska vara mjukt med lite tuggmotstånd och enklaste sättet att lyckas är att koka riset långsamt. Jag brukar koka utan lock eftersom det är enklare att se när det är dags att späda mer. I de flesta recept jag sett ska riset kokas i 20 minuter men om det ska fungera måste riset kokas för hårt och resultatet blir ett grötigt ris med alldeles för hård kärna. Därför är det bättre att planera 30-40 minuters kokning om du siktar på ett bra resultat.

När riset kokat klart tillsätter du smöret, parmesanost och kryddor. Späd med buljong (du har förhoppningsvis lite kvar) så att risotton får en krämig konsistens.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept