web stats analyzer

måndag 26 juli 2010

Pajrecept - mina fyra favoriter

Skriv ut receptet

Paj - Quiche Lorraine
Här är fyra olika pajrecept, med och utan ägg och med mycket eller lite smör. Alla pajrecept räcker till två pajer.

Det första pajreceptet är det recept jag brukar använda själv. Jag har lite surdeg i pajdegen för att den ska få lite syra.

Den andra pajreceptet är inspirerad av ett recept i Kärlek, oliver och timjan av Anna Bergenström. Fördelen är att pajdegen inte innehåller så mycket smör, nackdelen att det innehåller kesella vilket jag sällan har hemma.

Det tredje pajreceptet är ett standardrecept och det fjärde är också klassiskt men med ägg.

paj med skinka och ost och ägg
Pajrecept 1 (med surdeg):

240 g vetemjöl (4 dl)
75 g smör
60 g surdeg
1 ägg
2 krm salt

Pajrecept 2 (ur olivboken):

4 dl vetemjöl
40 g smör
50 g kesella
1 ägg

Pajrecept 3 (standard utan ägg):

4 dl vetemjöl
165 g smör
3-4 msk vatten


Pajrecept 4 (standard med ägg):

4 dl vetemjöl
200 g smör
1 ägg

Äggstanning (till en paj):

3 ägg
2,4 dl mjölk
1 krm svartpeppar
1 krm salt

(1 ägg + 0,8 dl mjölk)

recept paj pajdeg

Gör så här:

Pajdeg:

Hyvla smöret och finfördela det i mjölet. Tillsätt vätska och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.

Pajdegen kan antingen tryckas ut i formen eller kavlas. Själv föredrar jag att kavla ut degen och det sägs att resultatet blir bättre om degen vilat 30 minuter i kylskåpet innan kavlingen. Om du ska kavla ut i en rund form så formar du degen rund innan du lägger den i kylskåpet.

Äggstanning:

Vispa snabbt ihop alla ingredienser. Om ingredienserna i pajen inte täcks kompletterar du snabbt med ett extra ägg och en knapp deciliter mjölk.

Fyllning:

Det finns många olika varianter på fyllning. Här är några av mina favoriter.

Paj med ost och skinka
Paj med kallrökt lax och  broccoli
Paj med kronärtskocka och gorgonzola

--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

1 trevlig kommentar:

Susanne P sa...

Här fanns det minsann massa goda recept!
Hit tittar jag färna in fler gånger och jag ska testa recepten.

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept