Det här är en klassisk paj med ost och skinka. Pajdegen är smidig och lättarbetad och utan överdrivet mycket smör.
Det här receptet är en favorit att ta med på utflykten men den passar lika bra som både förrätt och huvudrätt.
Det här behöver du:
40 g smör
120 g vetemjöl
4 ägg
2,5 dl mjölk
150 g rökt skinka (tunnt skivad)
120 g lagrad ost (tex 1887)
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Ställ ugnen på varmluft 175 grader (eller utan varmluft 200 grader).
Hyvla smöret (så att det mjuknar och blir lättare att blanda) och vetemjölet till en grynig massa utan klumpar. Tillsätt ett ägg och knåda ihop till en smidig deg.
Kavla ut degen och mjöla degen allteftersom så att den inte klibbar fast i underlaget. Pajskalet ska bli tunt, jämt och lagom stort. Lägg den utkavlade degen i låg 24 cm pajform och tryck upp deg på kanterna. Nagga degen så att eventuella luftbubblor (som expanderar under gräddningen) inte bubblar upp i allt för stor omfattning.
Grovhacka den skivade skinkan och sprid ut i pajskalet. Riv därefter osten grovt och häll ovanpå skinkan. Ta några tag med pepparkvarnen ovanpå fyllningen.
Vispa ihop mjölken och de tre äggen. Häll stanningen över fyllningen och ställ genast in pajen i ugnen.
Grädda pajen i mitten av ugnen i 35 minuter.
Servera med en god sallad och en krämig dressing.
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar