web stats analyzer

torsdag 12 mars 2009

Kycklingfilé i ångugn

Skriv ut receptet


Ofta får jag frågan om det är bra med ångugn? Här kan du läsa mer om fördelar och nackdelar med ångugn.

Det här receptet gör det nästan värt att köpa en. Från fryst till färdig middag på 40 minuter, nästan helt utan ansträngning. Det här äter vi tre-fyra gånger i månaden. Helt klart ett av de bästa sätten att laga kycklingfilé.

Det här receptet fungerar kanonbra om du har en ångugn. Det fina är att det här lagar sig nästan helt av sig självt, det är bara att komplettera med någon god sås.

Personliga favoriter är citronsås med grädde och färskpressad citron och mangosås med curry. Ibland serverar vi den här rätten med två såser, en mildare (citronsås) till barnen och en lite mera kryddad (mangosås) till de vuxna.

Vi använder nästan alltid kycklinglårfilé eftersom det blir mindre torrt än den vanliga kycklingfilén.


Ställ in i den kalla ugnen:

600-700 g fryst kycklinglårfile på ett fat med kanter.

Salta kycklingen med 1 tsk salt.

Ovanpå kyckling lägger du 4-5 rejäla och skalade morötter.

Brevid ställer du 4 dl ris med 5 dl tillsatt vatten i en form som tillåter att riset sväller till dubbel storlek

Ställ in ångugnen på mättad ånga och tillaga det hela i 37 minuter, inklusive uppstart (ca 5 min) och avsvalning (ca 5 min). Fyll på ugnen med 7 dl vatten.


Tips: Du kan ställa in allt i ugnen någon timme innan tillagningen ska börja. Väntar du längre är det risk att riset blir lite väl uppblött.

Har du inte ångugn kan du prova det här receptet på allt-i-ett-kyckling istället.

Ett annat kanonrecept för ångugn är det här på fryst torskblock.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

1 trevlig kommentar:

Erik M sa...

Hej. Gjorde kycklingen i vår ångugn hemma. Det var färska filéer så 24 min räckte. Riset gjorde jag vid sidan om i och med att vår Siemens-ugn enbart har en st hel form (samt en perforerad).

Till det valde jag en dragonsås. Kycklingen ser ju inte direkt rolig ut när den kommer ur ugnen men den är mör och smakar mycket.

Lätt och klart på en halvtimme.

Erik

Säsongens recept