web stats analyzer

söndag 24 augusti 2014

Italiensk citronsorbet - sorbetto al limone

Skriv ut receptetNästan varje gång jag äter glass i Italien så väljer jag citronsorbet. Den här varianten på italiensk citronsorbet är riktigt god och kommer faktiskt ganska nära originalet (trots att den tillagas med glassmaskin i Sverige).

Det här receptet ger 1,5 liter sorbetsockerlag. Eftersom vår maskin rymmer en liter så spar jag en halv sats lag till en annan dag. Med tanke på att det är socker och citron så håller lagen många dagar i kylskåpet.

Det här behöver du till italiensk citronsorbet:

3,5 dl vatten
5 dl socker
skalet från en citron
saften från 4 citroner (3,4 dl)
2,5 dl vatten
200 g is (eller 2 dl vatten)

Så här gör du italiensk citronsorbet:

Koka upp 3,5 dl vatten och 5 dl socker. Riv skalet (det gula) på en citron och låt det koka med sockerlagen i 10 minuter.

Sila bort skalet (eller låt bli). Låt sockerlagen svalna till rumstemperatur och tillsätt därefter citronsaften, vattnet och isen (eller vatten). Isen sänker temperaturen på lagen med ungefär 15 grader.

Ställ lagen kallt (i frysen om du har bråttom, i kylen om du är lite mindre stressad) och låt temperaturen sjunka till fyra grader innan du häller en lagom mängd lag i glassmaskinen.

Låt glassmaskinen gå tills sorbeten får rätt konsistens. Om du inte är säker på att det är rätt konsistens så är det inte det.

Tar kylkapaciteten i glassmaskinens kylblock slut så ställ in den halvfrysta sorbeten i frysen och rör om innan servering.Det här är en bild på glassdisken i vår favoritgelateria i Parma. Den ligger på Via Niccolò Paganini 2 och är väl värd ett besök.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept