web stats analyzer

lördag 2 juli 2011

Grilla helstekt fläskytterfilé

Skriv ut receptetAtt grilla en helstekt fläskytterfilé är ett smidigt sätt att grilla kött en ljummen sommarkväll. För att göra det enkelt brukar jag först låta köttet helsteka i ugnen till rätt innertemperatur - 72 grader är den temperatur som rekommenderas på förpackningen och resultatet blir en mycket saftig köttbit som vi sedan skivar i rejäla skivor och grillar snabbt penslad med lite rökig marinad för att få den rätta grillsmaken.

Fläskytterfile är egentligen bara en benfri kotlettrad som kostar lite mer per kilo. Det kan vara att det är ett nytt namn på fläskotlett men jag tycker att det är lättare att få till fläskytterfilé utan att det blir torrt om man jämför med riktig fläskfilé. Till köttet serverar vi kokt färskpotatis som grillas med köttet för att värmas upp och få en krispig yta. Ett annat alternativ är förstås att laga färskpotatis i ugnen vilket blir lite enklare om du inte redan har färdigkokt potatis. Innan vi lägger på köttet grillar vi lite squash och röd paprika som blir fina tillbehör.

Eftersom vi skulle undvika ägg och smör i såsen på grund av allergier så kokade vi ihop en varm tomatsalsa med vitlök och chipotle vilket blev både gott och uppskattat. Vi lägger snart upp receptet på tomatsalsan till den grillade fläskytterfilén.

Det här behöver du:

1 fläskytterfilé

Gör så här:

Sätt ugnen på 120 grader varmluft.

Lägg fläskytterfilén i en ugnssäker form och pensla med olivolja. Sätt en termometer i fläskytterfilén och stek till temperatur på 72 grader. Det tog ungefär två timmar, så här gäller det att ha lite framförhållning.

Har du bråttom så kan du förstås tillaga på 200 grader, men då blir inte köttet lika saftigt. Det är värt besväret att laga på lägre temperatur om du bara har möjlighet att få in köttet i ugnen två timmar innan det är dags att börja grilla.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

Anonym sa...

Hej, 72 grader - kan det verkligen stämma?
Vi brukar grilla till ca 60-65 grader och låta fläskbiten ligga i folie i 10 min. Mvh Nils

Magnus på Matlyckan sa...

Tjena Nils och ursäkta ett lite försenat svar.
Jag kan väl tycka att 72 är lite mycket, men eftersom köttet är tillagat långsamt så kommer inte innertemperaturen att stiga lika mycket som om du tillagat på 175-200 grader.
Huvudproblemet är ju om köttet blir torrt och i det här fallet är det inget problem pga av den låga temperaturen. 72 grader är det som rekommenderades på förpackningen.

Säsongens recept