web stats analyzer

måndag 25 juli 2011

Blåbärsmarmelad

Skriv ut receptetHär är ett recept på blåbärsmarmelad med vanilj och ett på blåbärsmarmelad som fått lite kolasmak av ljust muscovadosocker.

Blåbärsmarmelad med vanilj

600 g blåbär (1 liter)
300 g syltsocker
1 msk vanillinsocker
0,5 dl vatten

Blåbärsmarmelad med muscovado:

600 g blåbär (1 liter)
300 g syltsocker
150 g ljust muscovadosocker
0,5 dl vatten

Så här enkelt kokar du egen blåbärsmarmelad:

Häll bär, socker och vatten i en kastrul. Rör om då och då tills det kokat upp. Låt koka i tio minuter.

Häll upp på riktigt rena burkar. Jag brukar värma burkarna innan så att de inte spricker när man häller på sylten. Skruva på locket och ställ burkarna upp och ner (då blir locket "steriliserat" av den varma sylten).

Eftersom du använt syltsocker (som innehåller kalimsorbat) så ska du kunna förvara burkarna i rumstemperatur.
Blåbär redo att kokaDags att skumma avMarmeladprov innebär att hälla upp den kokande marmeladen på en kall tallrik, drar med en sked och se till att den inte rinner ihop (som på bilden)
Färdig sylt upphällda i burkar. Fyll burkarna till hälften och därefter till hälften igen. På så sätt blir det ungefär lika mycket bär i varje (annars blir det mest rinnande i första burken och mest bär i den andra).Att vända på burkarna efter att du fyllt dem är ett bra sätt att få "sterila" burkar. Men det förutsätter bra lock. Håll med om att det ser ut som något ur Dexter.Favoritlocken som inte sviker.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

3 trevliga kommentarer:

Mat på Bordet sa...

Hei
Ina (fra www.kjoekkentjeneste.blogspot.com) og Ina (fra www.matpaabordet.com) har startet http://www.matbloggsentralen.blogspot.com.
Bloggen startet vi for noen uker siden og vi har hittil samlet over 100 norske bloggere som blogger om mat. Nå ønsker vi også å samle svenske og danske matbloggere.
Det hadde vært veldig hyggelig om du kunne tenke deg å være med. Send oss en mail eller legg igjen en kommentar på bloggen så legger vi til bloggen din!
Hilsen
2xIna

tina sa...

Haha! Nä, förlåt, det är inte fint att skratta. Jag föreställer mig förresten att ni har ett skafferi att kliva in i. Med hyllpapper på Muminmammans vis och med sylt och marmeladburkar sorterade efter färg. Visst är det väl så?
:-D

Magnus sa...

Självklart har vi burkarna sorterade efter färg men de står tyvärr och fyller upp hela kylskåpet. Etiketterna av maskeringstejp (så mycket för illusionen om Muminmamman :)

Säsongens recept