web stats analyzer

onsdag 31 december 2008

Enkel rödvinssås till lamm och nöt

Skriv ut receptetDet här är en smakrik rödvinssås som går enkelt att göra. Vi har lagat den flera gånger och resultatet blir alltid över förväntan. Såsen passar lika utmärkt till både oxfilé och lammfilé, basen är densamma och du byter bara ut lämplig örtkrydda. Här är två förslag hur jag kryddar för att såsen ska passa till lamm och nöt.

Det är praktiskt att låta såsen koka upp när du förbereder den och sedan låta den reducera (och bli varm igen) inför serveringen. Det går naturligtvis att byta mot andra örtkryddor för att harmonisera med den mat du lagar.

Det här behöver du:

60 g hackad gul lök
3 dl rödvin
1 dl vatten
4 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1 krm vitpeppar
0,5 tsk rosmarin (för lamm) eller 0,5 tsk timjan (för nöt)
1 msk socker
1 tsk balsamvinäger

Gör så här:


Blanda alla ingredienser i en kastrull och reducera till två deciliter dl. Vill du ha en tunnare sås kan du naturligtvis reducera lite mindre, men personligen tycker jag det är godare med en smakrik sås i lite mindre mängd.

Bild hlkljgk (Creative Commons)
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

1 trevlig kommentar:

Anonym sa...

tack för gott recept på rödvinssåsen. Har tidigare bara kollat på detta recept men idag har jag tagit mig tid att titta på övriga recept. Härligt med inspiration. Tack igen Elvira

Säsongens recept