web stats analyzer

lördag 9 juli 2011

Haloumi grillad ost med tomatpasta

Skriv ut receptetGrillad ost har blivit allt populärare de senaste åren och haloumi har blivit allt vanligare när det ska grillas. Ett vanligt fel när svenskar lagar haloumi är att osten skärs i för tunna skivor och vilket gör att den lätt faller sönder när den steks eller grillas. Skivorna ska vara en centimeter tjocka, då blir tillagningen mycket enklare.

Idag provade vi en variant på haloumi som kallades för Grill cheese. Det är en svensk variant på orginalet och den säljs i en förpackning med två stora skivor ost. Det här receptet fungerar naturligtvis lika bra oavsett om du använder äkta halloumi eller den här försvenskade varianten.

Eftersom vi var flera runt bordet (tre vuxna och sex barn) så delade vi osten i några olika stora bitar och stekte den sedan i fyra minuter innan det var dags att servera. Osten är precis som halloumin salt och gummilik och passar mycket bra som proteinkälla till en enkel tomatsås med pasta.

Tomatsåsen blir extra god eftersom rödlöken får steka försiktigt i några minuter innan du blandar i tomaterna. Det gör att den skarpa smaken försvinner och att sötman i löken kommer fram. Att blanda i socker och vinäger gör att smaken förstärks och naturligtvis använder du tomatpuré för att få än ännu fylligare smak.

Såsen ska helst koka ihop i en halvtimme. Blanda såsen med pastan innan servering - då blir det precis som i Italien.

Det här behöver du:

2 paket grill cheese
600 g pasta
2 msk olivolja
1 vitlök solo
1 stor rödlök
2 msk socker
1,5 msk vitvinsvinäger
0,5 dl tomatpuré
2 burkar tomater
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:

Värsta tomatsåsen

Hacka vitlöken och stek i oljan i fem minuter utan att löken tar färg.

Hacka rödlöken och låt den steka med i oljan i tio minuter.

Tillsätt socker och låt det smälta. Tillsätt vinäger och tomatpuré. Rör ihop så att allt blandas ordentligt innan du tillsätter de krossade tomaterna. Salta och peppra och låt sedan allt koka ihop i minst 20 minuter.

Pensla osten med olivolja och stek därefter en minut på varje sida i en varm grillpanna (70-80 % värme). Vänd osten så att du får grillränder åt två håll på varje sida och stek alltså osten totalt fyra minuter.

Med flera ostskivor i pannan är det en heltidssysselsättning att vända osten så se till att allt annat är färdigt för servering om du vill servera osten varm, men det går minst lika bra att servera osten något avsvalnad.

Ringla gärna lite god olivolja över osten om du serverar den kall.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept