web stats analyzer

söndag 15 maj 2011

Egen läsk med citron och lime (Sprite)

Skriv ut receptet


Schlager innebär chips och läsk. Eftersom det är roligt och enkelt att pressa citrusfrukter och enkelt att kolsyra vatten med streamern så finns det ingen anledning att inte göra sin egen läsk.

Blanda först en sirap och tillsätt därefter kolsyrat vatten. Tillsätt dubbel mängd socker (volymmässigt) i förhållande till den pressade saften. Använder du våg tar du 2 delar citron/lime-saft och 3 delar socker.

Läsken blir rejält godare om du använder färskpressad frukt, men du kan naturligtvis att göra läsk med färdigpressad på flaska.

Det här behöver du:

Anpassa receptet så att volymen socker är dubbelt så stor som den pressad juicen. Det blir lite olika beroende på hur stora citrusfrukter du använder.

1 citron
1 lime
2 dl socker

Gör så här:

Pressa juicen.

Blanda sockret med juicen och rör om ordentligt (det är lite svårt att få allt socker att lösa upp sig). Man kan använda det gamla mojito-tricket och mortla ihop sockerlagen, men jag tycker det funkar tillräckligt bra att röra ordentligt med en sked.

Häll upp sirapen i en tillbringare och häll på det kolsyrade vattnet längs med kanten (så att inte bubblorna bubblar ur vattnet). 1 dl sirap blir lagom för ungefär 7 dl vatten. Gör hellre läsken lite för stark och tillsätt extra vatten. Tillsätt inte sirap till läsken för då kommer en hel del av kolsyran bubbla ur eftersom du tillsätter socker.

Rör om försiktigt med en sked.

Servera.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

1 trevlig kommentar:

Frida sa...

Super gott recept :)

Säsongens recept