Hemligheten med en god tomatsoppa är att den ska koka tillräckligt länge, gärna över en timme. Dessvärre har man sällan så lång tid på sig och då finns det en smidig genväg. De smaksatta krossade tomaterna är förkokta och smakar därför fylligt och gott nästan med en gång. Därför behöver den här soppan bara koka fem minuter.
Använder du icke-smaksatta tomater rekommenderar jag minst en halvtimmes kokning.
Det här behöver du:
3 msk olivolja
3 msk hackad vitlök
1 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1000 g finkrossade tomat med basilika
4 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
2 krm salt
Gör så här:
Finhacka vitlöken. Fräs i olivoljan utan att vitlöken tar färg.
Låt sockret smälta i oljan. Tillsätt vinägern. Var försiktig att det inte bränner. Häll på de krossade tomaterna, vatten, salt och buljongtärning. Låt koka 5 minuter.
Varianter:
En variant på soppan är att ersätta vatten och buljongtärning med hemkokad buljong (alltså det som blivit kvar när du lagat exempelvis den här kycklingen med grönsaker eller buljongen efter den ångkokta kycklingen).
En annan variant är att låta soppan reducera till ungefär en liter. Då blir smaken intensivare och soppan betydligt tjockare. Fungerar utmärkt som förrätt!
Annat:
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar