Poolish, ett exempel:
tisdag 25 augusti 2009
Bröd på överbliven grundsur
En gång i veckan är det dags att friska upp surdegen. Då blir det alltid mer eller mindre fullt duglig surdeg över och jag vill gärna att den kommer till användning.
Det enklaste är att baka ett bröd med poolish, dvs en fördeg som får jäsa några timmar i rumstemperatur och som ger ett enkelt men smakrikt bröd. I normala fall gör jag poolish med jäst, vatten och mjöl men i det här receptet byts delar av mjölet och vattnet ut mot överbliven grundsur. Eftersom surdegen innehåller naturlig jäst kommer poolishen att jäsa som den ska.
Surdegen består av hälften vatten och hälften mjöl. Tillsammans ska grundsur, mjöl och vatten väga 600 gram. Därför väger jag först upp den överblivna grundsuren och tillsätter därefter lika viktmängder mjöl och vatten tills jag får 600 gram.
Poolishen får jäsa i 4-8 timmar i rumstemperatur beroende på vad som passar bäst för dagen rent planeringsmässigt.
Poolish, ett exempel:
280 g grundsur
160 g vatten
160 g vetemjöl
Bortgörning:
6 g jäst
300 g vatten
700 g mjöl
24 g salt
Gör så här:
Väg upp och vispa ihop poolishen med en ballongvisp. Låt stå övertäkt med plastfolie i rumstemperatur i 4-8 timmar.
Lös upp jästen i lite vatten och tillsätt därefter poolish, resterande vatten och mjöl. Knåda på låg hastighet i 15 minuter.
Tillsätt salt och knåda 4 minuter. Vänta ett par minuter och öka hastigheten till medelhög och knåda ytterligare 4 minuter.
Låt degen jäsa i 90 minuter under bakduk.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och gör ett treslag (platta försiktigt ut degen till en rektangel och vik därefter kortsidorna mot mitten). Dela degen och forma till två avlånga bröd.
Låt bröden jäsa till dubbel storlek på plåt i 90 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
Ställ in bröden i ugnen. Spruta gärna in lite vatten med en blomspruta så blir bröden högre (eftersom ytan inte koagulerar lika fort vid högre luftfuktighet). Efter fem minuter sänker du värmen till 180 grader och bakar bröden i ytterligare 50 minuter. Mot slutet av gräddningen luftar du ugnen 2-3 gånger var tionde minut så får du en hårdare och godare skorpa.
Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Reklam
Edison är den perfekta roboten för barn (från 4 år och uppåt) som vill lära sig programmering.
Edison kan byggas ihop med lego för att bygga häftiga fjärrstyrda fordon - styr med en vanlig fjärrkontroll.
Edison har många olika sensorer som gör att den kan fjärrstyras, följa en bana, reagera på ljud, följa ljus med mycket mera.
Edison passar för barn i alla åldrar från förskoleåldern och ända upp till gymnasiet eftersom roboten kan programmeras på flera olika sätt:
- med streckkod för de minsta barnen
- med blockprogrammering (baserad på Scratch)
- med textbaserad programmering (baserad på Python).
Roboten köps fraktfritt för privatpersoner. Pris från 499 kr till 1199 kr. Läs mer på www.codekid.se.
Här förklarar Signe hur man kan styra roboten med en enkel fjärrkontroll, för den som inte orkar programmera :)
Säsongens recept
-
Det finns olika sätt att göra redning med mjöl. Vanligast är att använda vetemjöl, men vid exempelvis allergi kan det vara bättre att anvä...
-
Pannkaka är något som alla i familjen äter med stor förtjusning och då blir det lätt så att det serveras pannkakor väldigt ofta. Här är ...
-
Det är roligt att baka med Manitoba Cream och här är ett recept där du förstår varför. Här är ett enkelt och gott bröd bakat med supermjöle...
-
Poolish innebär att du gör en fördeg med lite mjöl, vatten och jäst. Poolishen fungerar som en snabb surdeg och ger brödet mera smak eft...
-
Här är en ordentlig genomgång av det här med ångugn, något som vi testat i ett matlagningsglatt kök under tio år med gamla ungen och sedan 2...
-
Alla grönsaker i det här receptet ska vara i kuber som är mindre än halvcentimeter stora. Hacka en röd paprika i kuber. Fräs i lite 1 ms...
-
Schlager innebär chips och läsk. Eftersom det är roligt och enkelt att pressa citrusfrukter och enkelt att kolsyra vatten med streamern så ...
-
Det här brödet är det första som jag någonsin gjort i ångugn, alltså är det första försöket. Jag använde det här receptet...
-
Poolish innebär att du gör en fördeg med lite mjöl, vatten och jäst. Poolishen fungerar som en snabb surdeg och ger brödet mera smak efterso...
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar