web stats analyzer

tisdag 11 augusti 2009

Farmors grova bröd med solrosfrön och linfrön

Skriv ut receptet

grovt bröd med solrosfrö och linfrö

Det här fantastiskt goda brödet passar både till frukosten och till sillmackan. Det är dessutom väldigt enkelt att göra. OBS! Det är väldigt viktigt att behålla proportionerna i receptet.

Receptet räcker till 3 limpor.

Det här behöver du:

75 g jäst
9 dl vatten (900 g)
4,5 tsk salt (30 g)
2 1/4 dl sirap (300 g)
1/2 dl koloritsoja (50 g)
3 dl rågkross (200 g)
3 3/4 dl solrosfrön (220 g)
2 1/4 dl linfrö (150 g)
10,5 dl grovt rågmjöl (575 g)
12 dl vetemjöl (720 g)

Gör så här:

Värm vattnet till 37 grader och blanda ut jästen med lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet och sedan resten av ingredienserna, avsluta med vetemjölet. Degen blir ganska kletig men det ska den vara.

Häll smeten i tre 1,5 liters avlånga oljade formar. Platta till smeten med en stor och blöt sked och nagga med en gaffel doppad i olja. Låt bröden jäsa övertäckt i 2-3 timmar. Alternativt kan brödet jäsa i kylskåpet 6-9 timmar.

Grädda 50 minuter i 200 grader. Låt bröden vila en liten stund innan de stjälps upp på galler och får kallna insvepta i bakduk. Vill du vara på den säkra sidan kontrollerar du innertemeperaturen med en termometer. Bröden ska vara 98 grader när de är färdigbakade.



På bilden ovan ser du två alternativ till sillmackan.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

4 trevliga kommentarer:

Anonym sa...

Vilket gott bröd- Grovt och lagom sött! Var lätt att göra dessutom. Gjorde i ordning ingredienserna kvällen innan och lät det jäsa i kylen över natten i ca 9h. Gräddade det på morgonen och lät det vila nån timma innan jag kunde njuta av en perfekt söndagsfrukost.

Anonym sa...

Vad i hela friden är koloritsoja? Är det för smak eller enbart för färg? Så annars ut att vara ett trevligt recept. :)

Magnus Fasth sa...

Det är bara för färgen. Koloritsoja är sockerkulör.

Anonym sa...

Gott och lättbakat. Tackar för receptet!

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept