web stats analyzer

onsdag 8 juli 2009

Grillad BBQ lax med enkel glaze

Skriv ut receptet


Det här receptet har jag i en gammalt exemplar av Allt om Mat. Det här är bland det bästa man kan göra på grillen, det blir fantastiskt gott. Receptet är påhittat av Jonas Borssén, men jag har gjort några mindre justeringar.


För att det ska bli bra måste du ha en elektronisk termometer för att hålla ordning på grill och laxtemperatur. Du behöver också en kolgrill där du kan stänga locket.

Laxen


1 laxfilé på ca 0,8 kg med skinnet kvar
1/2 msk salt
1/2 tsk svartpeppar


Skär 6-8 djupa snitt i laxen och krydda med salt och peppar. Gnid in fisken ordentligt och se till att kryddorna kommer ner i snitten.


Det är bara bra om du förbereder laxen någon eller några timmar innan grillningen.


Grillen


Tänd grillen med 25-30 briketter. När briketterna fått askgrå färg flyttas briketterna ut längs kanterna på grillen. Du ställer därefter in spjällen så att temperaturen vid grillgallret blir 130 -160 grader (det går inte utan termometer). Det tar några minuter innan temperaturen stabiliserar. Temperaturen sjunker typiskt med 40-50 grader när du lägger på laxen vilket är bra att ha med i beräkningen.


Grilla laxen med skinnsidan nedåt mitt på grillen. Det är viktigt att det inte ligger några briketter direkt under laxen, värmen ska vara indirekt. Stäng locket och grilla i 35-45 minuter. Pensla laxen med glaze (se nedan) mot slutet av grillningen.


Laxen är färdig när innertemperaturen är 58 grader.


Tips: Gör man det här receptet vintertid så går det alltid att tillsätta lite liquid smoke eller något liknande i glazen och tillaga i ugn vid samma temperatur.


Glaze

1 dl apelsinmarmelad
2 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk tabasco chipotle (rökig smak)
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul med laxsida på grillen. Precis vad jag längtar efter och sol förstås.
Tror mig testat recepet från AoM förr. Nu får det bli med de färska chilisarna som är riktigt granna.

Trevlig blogg ni har, hit kommer jag gärna tillbaka.

Må så gott/ Mimmi

Matlyckan sa...

Kul att du hittade hit! Laxen blir verkligen jättegod på grillen och förutom trixandet med temeperaturen så är det rätt enkelt att laga.

/Magnus

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept