För att det ska bli bra måste du ha en elektronisk termometer för att hålla ordning på grill och laxtemperatur. Du behöver också en kolgrill där du kan stänga locket.
1 laxfilé på ca 0,8 kg med skinnet kvar
1/2 msk salt
1/2 tsk svartpeppar
Det är bara bra om du förbereder laxen någon eller några timmar innan grillningen.
Grillen
Tänd grillen med 25-30 briketter. När briketterna fått askgrå färg flyttas briketterna ut längs kanterna på grillen. Du ställer därefter in spjällen så att temperaturen vid grillgallret blir 130 -160 grader (det går inte utan termometer). Det tar några minuter innan temperaturen stabiliserar. Temperaturen sjunker typiskt med 40-50 grader när du lägger på laxen vilket är bra att ha med i beräkningen.
Grilla laxen med skinnsidan nedåt mitt på grillen. Det är viktigt att det inte ligger några briketter direkt under laxen, värmen ska vara indirekt. Stäng locket och grilla i 35-45 minuter. Pensla laxen med glaze (se nedan) mot slutet av grillningen.
Laxen är färdig när innertemperaturen är 58 grader.
Tips: Gör man det här receptet vintertid så går det alltid att tillsätta lite liquid smoke eller något liknande i glazen och tillaga i ugn vid samma temperatur.
Glaze
1 dl apelsinmarmelad
2 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk tabasco chipotle (rökig smak)
2 trevliga kommentarer:
Vad kul med laxsida på grillen. Precis vad jag längtar efter och sol förstås.
Tror mig testat recepet från AoM förr. Nu får det bli med de färska chilisarna som är riktigt granna.
Trevlig blogg ni har, hit kommer jag gärna tillbaka.
Må så gott/ Mimmi
Kul att du hittade hit! Laxen blir verkligen jättegod på grillen och förutom trixandet med temeperaturen så är det rätt enkelt att laga.
/Magnus
Skicka en kommentar