Enligt buffé godaste receptet på saffransbullar (lussekatter, lussebullar, saffranskusar, lussekusar) och jag håller med! Degen blir dessutom väldigt lättarbetad och bullarna saftiga utan att du behöva använda Kesella.
Till 40 lussekatter behöver du:
2 paket saffran (totalt 1 g)
2 msk vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl
1 dl russin
Pensling:
1 ägg
Lägg saffranet i vattnet och låt stå i cirka 30 minuter.
Dela smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med mjölken. Tillsätt sedan smör, saffran och vatten. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta dengen i 15 minuter i masken (eller 20 minuter för hand). Låt den jäsa 60 minuter under bakduk.
Lägg russinen i lite vatten i cirka 30 minuter, sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, knåda lätt.Baka ut till lussekatter genom att dela degen i lagom stora bitar, rulla ut till en korv och snurra in i båda ändarna..
Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck ner russinen djupt och pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen cirka 8-10 minuter. Låt lussebullarna svalna på galler under bakduk.
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar