web stats analyzer

tisdag 12 juli 2011

Krusbärsmarmelad med vanilj och stjärnanis

Skriv ut receptet


Två goda krusbärsmarmelader, en passar till frukost och en passar till ost.

Naturell krusbärsmarmelad (passar till frukost):

700 g rensade gröna krusbär
2,25 dl vatten
50 g citronsaft
510 g socker

Krusbärsmarmelad med vanilj och stjärnanis (passar till ost):

720 g krusbär
2,25 dl vatten
36 g limesaft
500 g socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 stjärnanis

Så här gör du krusbärsmarmelad:

Bestäm vilket recept du vill laga och kolla gärna igenom tipsen längst ner.

Rensa krusbären (ta bort fnaset och stjälkar).

Koka upp vatten och citrussaften.

Häll i bären (och eventuellt kryddorna) och koka i tio minuter.

Tillsätt sockret och koka till sylten är 105 grader varm. Det tar ungefär 45 minuter. Under tiden skummar du av marmeladen med jämna mellanrum.

Värm burkarna (viktigt) och se till att de är ordentligt rena. Fyll burkarna till bredden med den varma marmeladen, skruva på locken och ställ burken upp och ner. Låt svalna.

--

kokande krusbärsmarmelad, strax färdig

Tips!

Det blir ungefär 500 g krusbärsmarmelad.

Det är mycket lättare att få rätt konsistens om du använder en termometer. Har du ingen termometer så häller du upp lite marmelad på en kall tallrik och bedömer om den geléar sig tillräckligt.

Koka krusbärsmarmelad på krusbären när de är lätt omogna, marmelad på mogna krusbär blir inte alls lika god.

Andra kryddor som passar med krusbär är nejlikor, ingefära, kanel, pepparmynta och vanilj och om du gör en marmelad till osten så funkar det även med timjan.

Omogna bär innehåller mycket pektin och därför behöver du inte använda syltsocker till det här receptet.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

5 trevliga kommentarer:

tina sa...

Vanilj och stjärnanis! Det här m-å-s-t-e jag testa! Bokmärker till sommarkollot. Våra krusbär är förresten inte klara än, lyllos dig!
:-)

Och glad sommar vetja!

Malin sa...

Perfekt konsistens - bra tips med temperaturen! Och marmeladen blev också mycket god, nästa gång ska jag testa med kryddning.

maria sa...

försök nummer ett slutade med tjockt svart lager med fastbränd marmelad i kastrullen. imorgon kanske vi ger oss på försök nummer två.....

Magnus på Matlyckan sa...

@maria,

så tråkigt. Jag har kokat marmeladen två gånger på det här sättet med prefekt resultat. Använder du vanligt socker och en digital termometer? Jag kokade på ungefär medelvärme i ungefär en timme. Det enda som skulle kunna skilja är kanske hur mogna krusbären är, men det trodde jag mest påverkade smaken (det blir lite mer nypon-smak om bären är goda att äta).

MATBLOGGEN sa...

Krusbärsmarmelad låter jättegott.


/ Jenny

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept