Två goda krusbärsmarmelader, en passar till frukost och en passar till ost.
Naturell krusbärsmarmelad (passar till frukost):
700 g rensade gröna krusbär
2,25 dl vatten
50 g citronsaft
510 g socker
Krusbärsmarmelad med vanilj och stjärnanis (passar till ost):
720 g krusbär
2,25 dl vatten
36 g limesaft
500 g socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 stjärnanis
Så här gör du krusbärsmarmelad:
Bestäm vilket recept du vill laga och kolla gärna igenom tipsen längst ner.
Rensa krusbären (ta bort fnaset och stjälkar).
Koka upp vatten och citrussaften.
Häll i bären (och eventuellt kryddorna) och koka i tio minuter.
Tillsätt sockret och koka till sylten är 105 grader varm. Det tar ungefär 45 minuter. Under tiden skummar du av marmeladen med jämna mellanrum.
Värm burkarna (viktigt) och se till att de är ordentligt rena. Fyll burkarna till bredden med den varma marmeladen, skruva på locken och ställ burken upp och ner. Låt svalna.
--
Tips!
Det blir ungefär 500 g krusbärsmarmelad.
Det är mycket lättare att få rätt konsistens om du använder en termometer. Har du ingen termometer så häller du upp lite marmelad på en kall tallrik och bedömer om den geléar sig tillräckligt.
Koka krusbärsmarmelad på krusbären när de är lätt omogna, marmelad på mogna krusbär blir inte alls lika god.
Andra kryddor som passar med krusbär är nejlikor, ingefära, kanel, pepparmynta och vanilj och om du gör en marmelad till osten så funkar det även med timjan.
Omogna bär innehåller mycket pektin och därför behöver du inte använda syltsocker till det här receptet.
5 trevliga kommentarer:
Vanilj och stjärnanis! Det här m-å-s-t-e jag testa! Bokmärker till sommarkollot. Våra krusbär är förresten inte klara än, lyllos dig!
:-)
Och glad sommar vetja!
Perfekt konsistens - bra tips med temperaturen! Och marmeladen blev också mycket god, nästa gång ska jag testa med kryddning.
försök nummer ett slutade med tjockt svart lager med fastbränd marmelad i kastrullen. imorgon kanske vi ger oss på försök nummer två.....
@maria,
så tråkigt. Jag har kokat marmeladen två gånger på det här sättet med prefekt resultat. Använder du vanligt socker och en digital termometer? Jag kokade på ungefär medelvärme i ungefär en timme. Det enda som skulle kunna skilja är kanske hur mogna krusbären är, men det trodde jag mest påverkade smaken (det blir lite mer nypon-smak om bären är goda att äta).
Krusbärsmarmelad låter jättegott.
/ Jenny
Skicka en kommentar