web stats analyzer

lördag 2 juli 2011

Grilla helstekt fläskytterfilé

Skriv ut receptet



Att grilla en helstekt fläskytterfilé är ett smidigt sätt att grilla kött en ljummen sommarkväll. För att göra det enkelt brukar jag först låta köttet helsteka i ugnen till rätt innertemperatur - 72 grader är den temperatur som rekommenderas på förpackningen och resultatet blir en mycket saftig köttbit som vi sedan skivar i rejäla skivor och grillar snabbt penslad med lite rökig marinad för att få den rätta grillsmaken.

Fläskytterfile är egentligen bara en benfri kotlettrad som kostar lite mer per kilo. Det kan vara att det är ett nytt namn på fläskotlett men jag tycker att det är lättare att få till fläskytterfilé utan att det blir torrt om man jämför med riktig fläskfilé. Till köttet serverar vi kokt färskpotatis som grillas med köttet för att värmas upp och få en krispig yta. Ett annat alternativ är förstås att laga färskpotatis i ugnen vilket blir lite enklare om du inte redan har färdigkokt potatis. Innan vi lägger på köttet grillar vi lite squash och röd paprika som blir fina tillbehör.

Eftersom vi skulle undvika ägg och smör i såsen på grund av allergier så kokade vi ihop en varm tomatsalsa med vitlök och chipotle vilket blev både gott och uppskattat. Vi lägger snart upp receptet på tomatsalsan till den grillade fläskytterfilén.

Det här behöver du:

1 fläskytterfilé

Gör så här:

Sätt ugnen på 120 grader varmluft.

Lägg fläskytterfilén i en ugnssäker form och pensla med olivolja. Sätt en termometer i fläskytterfilén och stek till temperatur på 72 grader. Det tog ungefär två timmar, så här gäller det att ha lite framförhållning.

Har du bråttom så kan du förstås tillaga på 200 grader, men då blir inte köttet lika saftigt. Det är värt besväret att laga på lägre temperatur om du bara har möjlighet att få in köttet i ugnen två timmar innan det är dags att börja grilla.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

Anonym sa...

Hej, 72 grader - kan det verkligen stämma?
Vi brukar grilla till ca 60-65 grader och låta fläskbiten ligga i folie i 10 min. Mvh Nils

Magnus på Matlyckan sa...

Tjena Nils och ursäkta ett lite försenat svar.
Jag kan väl tycka att 72 är lite mycket, men eftersom köttet är tillagat långsamt så kommer inte innertemperaturen att stiga lika mycket som om du tillagat på 175-200 grader.
Huvudproblemet är ju om köttet blir torrt och i det här fallet är det inget problem pga av den låga temperaturen. 72 grader är det som rekommenderades på förpackningen.

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept