web stats analyzer

lördag 9 juli 2011

Haloumi grillad ost med tomatpasta

Skriv ut receptet



Grillad ost har blivit allt populärare de senaste åren och haloumi har blivit allt vanligare när det ska grillas. Ett vanligt fel när svenskar lagar haloumi är att osten skärs i för tunna skivor och vilket gör att den lätt faller sönder när den steks eller grillas. Skivorna ska vara en centimeter tjocka, då blir tillagningen mycket enklare.

Idag provade vi en variant på haloumi som kallades för Grill cheese. Det är en svensk variant på orginalet och den säljs i en förpackning med två stora skivor ost. Det här receptet fungerar naturligtvis lika bra oavsett om du använder äkta halloumi eller den här försvenskade varianten.

Eftersom vi var flera runt bordet (tre vuxna och sex barn) så delade vi osten i några olika stora bitar och stekte den sedan i fyra minuter innan det var dags att servera. Osten är precis som halloumin salt och gummilik och passar mycket bra som proteinkälla till en enkel tomatsås med pasta.

Tomatsåsen blir extra god eftersom rödlöken får steka försiktigt i några minuter innan du blandar i tomaterna. Det gör att den skarpa smaken försvinner och att sötman i löken kommer fram. Att blanda i socker och vinäger gör att smaken förstärks och naturligtvis använder du tomatpuré för att få än ännu fylligare smak.

Såsen ska helst koka ihop i en halvtimme. Blanda såsen med pastan innan servering - då blir det precis som i Italien.

Det här behöver du:

2 paket grill cheese
600 g pasta
2 msk olivolja
1 vitlök solo
1 stor rödlök
2 msk socker
1,5 msk vitvinsvinäger
0,5 dl tomatpuré
2 burkar tomater
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:

Värsta tomatsåsen

Hacka vitlöken och stek i oljan i fem minuter utan att löken tar färg.

Hacka rödlöken och låt den steka med i oljan i tio minuter.

Tillsätt socker och låt det smälta. Tillsätt vinäger och tomatpuré. Rör ihop så att allt blandas ordentligt innan du tillsätter de krossade tomaterna. Salta och peppra och låt sedan allt koka ihop i minst 20 minuter.

Pensla osten med olivolja och stek därefter en minut på varje sida i en varm grillpanna (70-80 % värme). Vänd osten så att du får grillränder åt två håll på varje sida och stek alltså osten totalt fyra minuter.

Med flera ostskivor i pannan är det en heltidssysselsättning att vända osten så se till att allt annat är färdigt för servering om du vill servera osten varm, men det går minst lika bra att servera osten något avsvalnad.

Ringla gärna lite god olivolja över osten om du serverar den kall.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept