Här är ett recept på blåbärsmarmelad med vanilj och ett på blåbärsmarmelad som fått lite kolasmak av ljust muscovadosocker.
Blåbärsmarmelad med vanilj
600 g blåbär (1 liter)
300 g syltsocker
1 msk vanillinsocker
0,5 dl vatten
Blåbärsmarmelad med muscovado:
600 g blåbär (1 liter)
300 g syltsocker
150 g ljust muscovadosocker
0,5 dl vatten
Så här enkelt kokar du egen blåbärsmarmelad:
Häll bär, socker och vatten i en kastrul. Rör om då och då tills det kokat upp. Låt koka i tio minuter.
Häll upp på riktigt rena burkar. Jag brukar värma burkarna innan så att de inte spricker när man häller på sylten. Skruva på locket och ställ burkarna upp och ner (då blir locket "steriliserat" av den varma sylten).
Eftersom du använt syltsocker (som innehåller kalimsorbat) så ska du kunna förvara burkarna i rumstemperatur.
Blåbär redo att koka
Dags att skumma av
Marmeladprov innebär att hälla upp den kokande marmeladen på en kall tallrik, drar med en sked och se till att den inte rinner ihop (som på bilden)
Färdig sylt upphällda i burkar. Fyll burkarna till hälften och därefter till hälften igen. På så sätt blir det ungefär lika mycket bär i varje (annars blir det mest rinnande i första burken och mest bär i den andra).
Att vända på burkarna efter att du fyllt dem är ett bra sätt att få "sterila" burkar. Men det förutsätter bra lock. Håll med om att det ser ut som något ur Dexter.
Favoritlocken som inte sviker.
2 trevliga kommentarer:
Haha! Nä, förlåt, det är inte fint att skratta. Jag föreställer mig förresten att ni har ett skafferi att kliva in i. Med hyllpapper på Muminmammans vis och med sylt och marmeladburkar sorterade efter färg. Visst är det väl så?
:-D
Självklart har vi burkarna sorterade efter färg men de står tyvärr och fyller upp hela kylskåpet. Etiketterna av maskeringstejp (så mycket för illusionen om Muminmamman :)
Skicka en kommentar