web stats analyzer

måndag 25 juli 2011

Blåbärsmarmelad

Skriv ut receptet



Här är ett recept på blåbärsmarmelad med vanilj och ett på blåbärsmarmelad som fått lite kolasmak av ljust muscovadosocker.

Blåbärsmarmelad med vanilj

600 g blåbär (1 liter)
300 g syltsocker
1 msk vanillinsocker
0,5 dl vatten

Blåbärsmarmelad med muscovado:

600 g blåbär (1 liter)
300 g syltsocker
150 g ljust muscovadosocker
0,5 dl vatten

Så här enkelt kokar du egen blåbärsmarmelad:

Häll bär, socker och vatten i en kastrul. Rör om då och då tills det kokat upp. Låt koka i tio minuter.

Häll upp på riktigt rena burkar. Jag brukar värma burkarna innan så att de inte spricker när man häller på sylten. Skruva på locket och ställ burkarna upp och ner (då blir locket "steriliserat" av den varma sylten).

Eftersom du använt syltsocker (som innehåller kalimsorbat) så ska du kunna förvara burkarna i rumstemperatur.




Blåbär redo att koka



Dags att skumma av



Marmeladprov innebär att hälla upp den kokande marmeladen på en kall tallrik, drar med en sked och se till att den inte rinner ihop (som på bilden)




Färdig sylt upphällda i burkar. Fyll burkarna till hälften och därefter till hälften igen. På så sätt blir det ungefär lika mycket bär i varje (annars blir det mest rinnande i första burken och mest bär i den andra).



Att vända på burkarna efter att du fyllt dem är ett bra sätt att få "sterila" burkar. Men det förutsätter bra lock. Håll med om att det ser ut som något ur Dexter.



Favoritlocken som inte sviker.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

tina sa...

Haha! Nä, förlåt, det är inte fint att skratta. Jag föreställer mig förresten att ni har ett skafferi att kliva in i. Med hyllpapper på Muminmammans vis och med sylt och marmeladburkar sorterade efter färg. Visst är det väl så?
:-D

Magnus Fasth sa...

Självklart har vi burkarna sorterade efter färg men de står tyvärr och fyller upp hela kylskåpet. Etiketterna av maskeringstejp (så mycket för illusionen om Muminmamman :)

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept