Det är enkelt att göra majonnäs och det är mycket godare än den du köper (förstås!). I andra recept på majonnäs används endast äggulan men här använder jag hela ägget för att göra emulsion till majonnäsen. Om du nödvändigtvis vill ha en gulare majonnäs kan du byta ut ägget mot två äggulor.
Det här behöver du till majonnäs:
1 ägg
1 tsk vinäger
1 tsk fransk senap
1 krm salt
1 krm vitpeppar
2 dl neutral olja
Så här gör du majonnäs:
Blanda ägg, vinäger, senap och kryddorna i mixerbägaren. Kör med stavmixern i ungefär en minut innan du tillsätter oljan.
När du tillsätter olja till majonnäsen ska stavmixern vara igång hela tiden. Tillsätt oljan i en smal stråle och max en halv deciliter till att börja med. Håll mixern så att du får in luft i majonnäsen och kör tills du hör att ljudet ändrats och att blandningen fått en tjockare konsistens. Därefter kan du tillsätta olja i lite raskare takt.
Om majonnäsen blir för tjock spär du majonnäsen med lite, lite vatten.
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar