web stats analyzer

söndag 5 maj 2013

Göra egen pasta

Skriv ut receptet



Det är inte särskilt svårt att göra egen pasta, Med lite framförhållning och träning så tar det inte lång tid att göra egen pasta.

Vi brukar alltid använda pastamaskinen när vi gör egen pasta. Det går väsentligt snabbare att göra egen pasta när du har en färdig deg i kylen, förbered därför gärna kvällen innan.

Det här behöver du om du vill göra egen pasta:

160 g ägg (3 st)
300 g durumvetemjöl (5 dl)
25 g olja (2 msk)
6 g salt (1 tsk)

Så här gör du egen pasta:

Jag använder alltid assistenten när jag knådar degen. Blanda alla ingredienser (har du en våg går det snabbast och enklast att väga direkt i degbunken) och låt sedan assistenten knåda degen i 10 minuter. Du kan naturligtvis knåda degen kortare tid om du är otålig, men mer knådning ger segare deg (och enklare utkavling och bättre resultat).

Lägg degen i en plastpåse eller lufttät liten bunke. Låt degen vila i kylskåpet minst 30 minuter. Så här långt kan du förbereda om du vill.

Dela degen i fyra delar (ca 120 g styck) och plocka fram pastamaskinen. 

När du gör egen pasta börjar du med fyra-fem varv på första valsningen. Efter varje varv på första valsen viker du degen dubbelt. När du gör egen pasta ska du försöka få en fyrkantig bit pasta innan du börjar med den egentliga valsningen Då kommer pastatillverkningen att gå mycket enklare. När du gör egen pasta ska du alltså vika degen så att du undviker alla sorters runda former på den utkavlade pastadegen.

Med vår pastamaskin brukar jag kavla till tjocklek 5 vilket brukar bli lagom. Det är en Marcato Atlas - den klassiska manuella modellen. 

När pastan är utvalsad finns alternativet att göra tunn eller bred pasta. Den bredare tycker jag blir bäst.

--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept