Grillad lax är bland det bästa man kan laga en varm sommarkväll. Grilla laxen under lock så sköter sig matlagningen alldeles utan tillsyn.
Grilla lax - det här behöver du:
1 kg laxfile
1 msk salt
1 msk socker
1 msk fänkål
1 msk hel kummin
2 msk finhackad dill
2 lime
2 krm limepeppar/svartpeppar
Grilla lax - så här gör du:
Sockra och salta laxen.
Stöt kryddorna (fänkål, kummin) och strö över laxen. Banka in försiktigt. Strö över dillen.
Den ena limen skivas i tunna skivor till dekoration. På den andra limen används limeskalet rivet (cesten) och sen pressar du saften ur limen. Riv bara det yttersta gröna på limen eftersom det vita är beskt. Strö cesten över laxen och pressa över limesaften. Ta några tag med pepparkvarnen och dekorera med skivad lime som på bilden. Låt gärna marinera någon timme innan grillning.
Att grilla lax:
Tänd kolgrillen med 30 briketter.
När briketterna är redo (som på bilden ovan) sprider du briketterna mot kanterna så att det inte ligger några briketter under laxen som ska grillas.
Lägg laxen som ska grillas direkt på gallret, stäng locket och tillaga i 20 minuter.
Servera med färskpotatis tillagad i ugnen.
Den här rätten blev vi serverade i Almvik för någon vecka sedan och kocken heter Nils.
1 trevlig kommentar:
Den här laxen blev verkligen supergod, trots att jag varken hade fänkål eller lime hemma!
Skall prova det nästa gång!
Lotta
Skicka en kommentar