När ska jag slänga surdegen?
Om degen börjat mögla ska den definitivt slängas.
Min surdeg har delat sig flera gånger och så länge den inte verkar ha möglat eller via lukt signalerar varningssignaler är det ingen fara. Däremot är skiktningen en tydlig signal att det är dags för matning.
Att bara röra om i en siktad surdeg är ingen större idé eftersom den kommer att dela sig på bara några timmar igen.
Här finns det instruktioner hur du startar en ny surdeg.
Degen bubblar men bara lite?
Eventuellt kan det vara lite utmattad så att du kanske måste mata den en gång till (mjölksyra kan knäcka den bäste). Gör om matningen med 100 gram av din nymatade surdeg så blir det förmodligen bättre fart.
Hur ska jag förvara degen?
Degen bor i kylskåpet men i samband med matning får den bubbla upp ovanpå kylskåpet (där det normalt är lite onormalt rumstempererat vilket är bra för jäsprocessen).
När det är dags att baka med surdegen funkar det bäst med en nymatad rumstempererad deg. En kylskåpskall surdeg innehåller mer syra och ger syrligare bröd.
---
1 trevlig kommentar:
Min surdeg luktar jäst efter att den stått i kyl ett tag. Betyder det att den är hungrig? Det är lite halvdålig fart på den men brukar ta sig upp efter ett antal timmar.
Skicka en kommentar