web stats analyzer

måndag 8 augusti 2011

Baselbröd

Skriv ut receptet



Baselbröd är en av mina favoriter när det handlar om surdegsbröd med rågmjöl.

Poolish (3 timmar):

100 g surdeg av vete
375 g vatten
300 g fint rågmjöl

Utbakning:

375 g vatten
25 g jäst
675 g vetemjöl
27 g salt

Jästid 2 + 1,5 timme

Glöm inte att läsa nästa steg i receptet innan du tar paus i bakningen.

Så här bakar du brödet:

Poolish:

Blanda alla ingredienser till poolishen och låt stå i rumstemperatur i tre timmar.

Om det passar bättre kan du alltid ställa poolishen i kylskåp. Då ska den stå mellan 10-24 timmar, inte mer för då blir det bara smet som kommer göra brödet svårbakat.

Utbakning:

Blanda jästen med lite vatten och blanda därefter poolishen med vatten och mjöl. Vänta med saltet! Knåda degen på låg hastighet i maskin i 13 minuter.

Tillsätt salt och knåda ytterligare 8 minuter (varav de sista fyra minuterna på lite medelhög hastighet).

Jäs degen i bunken i en timme och stjälp därefter upp den på ett mjölat bakbord. Mjöla händerna och tryck ihop degen. Vik ihop degen och lägg tillbaka i bunken. Det kallas för att man stöter degen och poängen med det är att hämma ättiksyran och få mera mjölksyra i jäsprocessen. Det gör degen mera bakbar och kommer göra nästa steg lite enklare. Dessutom blir brödet godare. Degen ska jäsa en timme efter stötningen.




Färdigjäst deg

Vällt upp degen på ett mjölat bakbord, dela i sex lika stora delar och rulla varje del till en rund boll. Lägg bollarna två och två i mjölade jäskorgar (eller på plåt med bakplåtspapper om du inte har några korgar). Låt bröden jäsa ytterligare 1,5 timma.

Sätt ugnen på 230 grader i god tid innan bröden är färdigjästa.

Jag bakar med en sten i ugnen och då tar jag det färdigjästa brödet och välter upp på den varma stenen. Om du låtit bröden jäsa på plåt så ställer du in dem precis som vanligt. Spruta gärna in lite vatten i ugnen så får bröden mer volym (eftersom högre luftfuktighet gör att ytan stelnar långsammare).

Efter fem minuter sänker du temperaturen till 190 grader och gräddar bröden i ytterligare 45 minuter. Lufta gärna ugnen två-tre gånger under bakningen så får du en hårdare (och godare) skorpa på brödet. Låter du bli så går det naturligvis också bra.



Prima Baselbröd
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

1 trevlig kommentar:

Fröken Dill sa...

Låter som goda bröd! Man kanske skulle ta och skaffa sig en gammal surdeg:)!
Funderar fröken Dill

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept