Baselbröd är en av mina favoriter när det handlar om surdegsbröd med rågmjöl.
Poolish (3 timmar):
100 g surdeg av vete
375 g vatten
300 g fint rågmjöl
Utbakning:
375 g vatten
25 g jäst
675 g vetemjöl
27 g salt
Jästid 2 + 1,5 timme
Glöm inte att läsa nästa steg i receptet innan du tar paus i bakningen.
Så här bakar du brödet:
Poolish:
Blanda alla ingredienser till poolishen och låt stå i rumstemperatur i tre timmar.
Om det passar bättre kan du alltid ställa poolishen i kylskåp. Då ska den stå mellan 10-24 timmar, inte mer för då blir det bara smet som kommer göra brödet svårbakat.
Utbakning:
Blanda jästen med lite vatten och blanda därefter poolishen med vatten och mjöl. Vänta med saltet! Knåda degen på låg hastighet i maskin i 13 minuter.
Tillsätt salt och knåda ytterligare 8 minuter (varav de sista fyra minuterna på lite medelhög hastighet).
Jäs degen i bunken i en timme och stjälp därefter upp den på ett mjölat bakbord. Mjöla händerna och tryck ihop degen. Vik ihop degen och lägg tillbaka i bunken. Det kallas för att man stöter degen och poängen med det är att hämma ättiksyran och få mera mjölksyra i jäsprocessen. Det gör degen mera bakbar och kommer göra nästa steg lite enklare. Dessutom blir brödet godare. Degen ska jäsa en timme efter stötningen.
Färdigjäst deg
Vällt upp degen på ett mjölat bakbord, dela i sex lika stora delar och rulla varje del till en rund boll. Lägg bollarna två och två i mjölade jäskorgar (eller på plåt med bakplåtspapper om du inte har några korgar). Låt bröden jäsa ytterligare 1,5 timma.
Sätt ugnen på 230 grader i god tid innan bröden är färdigjästa.
Jag bakar med en sten i ugnen och då tar jag det färdigjästa brödet och välter upp på den varma stenen. Om du låtit bröden jäsa på plåt så ställer du in dem precis som vanligt. Spruta gärna in lite vatten i ugnen så får bröden mer volym (eftersom högre luftfuktighet gör att ytan stelnar långsammare).
Efter fem minuter sänker du temperaturen till 190 grader och gräddar bröden i ytterligare 45 minuter. Lufta gärna ugnen två-tre gånger under bakningen så får du en hårdare (och godare) skorpa på brödet. Låter du bli så går det naturligvis också bra.
Prima Baselbröd
1 trevlig kommentar:
Låter som goda bröd! Man kanske skulle ta och skaffa sig en gammal surdeg:)!
Funderar fröken Dill
Skicka en kommentar