Det här är det snabba, goda och klassiska sättet att servera isterband. Rödbetshacket brukar vi också servera till stekt gösfilé (det kallas Gösfilé Anglais) men som du säkert förstår så passar det lika bra till isterband.
Så här lagar du isterband med rödbetor:
4 isterband
800 g potatis
200 g blomkål
1 krm svartpeppar
nån dryg deciliter mjölk (beror på vilken potatissort du använder)
3 dl hackade inlagda rödbetor
0,5 dl hackad inlagd gurka
1 normalstor röd lök
0,5 dl kapris
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Potatis och blomkålsmos:
Skala och koka potatisen. Tillsätt 1 tsk salt per liter kokvatten.
Dela blomkålen i små buketter och låt den koka med de sista 7-8 minuterna. Om blomkålen kokar för länge tappar den sin goda blommiga smak och kommer bara att smaka kål.
Häll av vattnet och mosa potatisen och blomkålen. Tillsätt mjölk till lagom konsistens. Krydda med peppar och eventuellt lite salt.
Isterbanden:
Skär ett snitt i isterbanden som på bilden. Tillaga på ett ugnssäkert fat i en 225 grader varm ugn i ungefär 15 minuter.
Rödbetshacket:
Finhacka rödbetor, gurka och framförallt rödlöken. Bitarna ska vara ungefär 0,5 cm stora. Blanda i kapris (eller servera brevid som vi brukar göra när inte hela familjen uppskattar kapris).
Tips
Normalt brukar isterbanden fyllas med rödbetshacket innan de tillagas. Jag ser ingen poäng med det eftersom hacket smakar godare kallt. Dessutom tar det några minuter att hacka ihop och rent praktiskt så är det smidigare att göra det medan potatisen kokar och isterbanden står i ugnen.
I vanliga fall brukar jag tillsätta lite smör i potatismoset men eftersom isterbanden har en så fet smak så kan smör göra att moset kännas lite väl stabbigt. Så ta bara en liten klick smör :)
Moset kan smaksättas med riven muskot. Det är viktigt att bara ta lite, lite för annars tar muskoten över hela smaken.
Överblivna isterband kan smulas och användas i en pastasallad. Det är förvånansvärt gott.
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar