web stats analyzer

lördag 10 september 2011

Isterband med rödbetor - Isterband Anglais

Skriv ut receptet



Det här är det snabba, goda och klassiska sättet att servera isterband. Rödbetshacket brukar vi också servera till stekt gösfilé (det kallas Gösfilé Anglais) men som du säkert förstår så passar det lika bra till isterband.

Så här lagar du isterband med rödbetor:

4 isterband
800 g potatis
200 g blomkål
1 krm svartpeppar
nån dryg deciliter mjölk (beror på vilken potatissort du använder)
3 dl hackade inlagda rödbetor
0,5 dl hackad inlagd gurka
1 normalstor röd lök
0,5 dl kapris

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Potatis och blomkålsmos:

Skala och koka potatisen. Tillsätt 1 tsk salt per liter kokvatten.

Dela blomkålen i små buketter och låt den koka med de sista 7-8 minuterna. Om blomkålen kokar för länge tappar den sin goda blommiga smak och kommer bara att smaka kål.

Häll av vattnet och mosa potatisen och blomkålen. Tillsätt mjölk till lagom konsistens. Krydda med peppar och eventuellt lite salt.

Isterbanden:

Skär ett snitt i isterbanden som på bilden. Tillaga på ett ugnssäkert fat i en 225 grader varm ugn i ungefär 15 minuter.

Rödbetshacket:

Finhacka rödbetor, gurka och framförallt rödlöken. Bitarna ska vara ungefär 0,5 cm stora. Blanda i kapris (eller servera brevid som vi brukar göra när inte hela familjen uppskattar kapris).

Tips

Normalt brukar isterbanden fyllas med rödbetshacket innan de tillagas. Jag ser ingen poäng med det eftersom hacket smakar godare kallt. Dessutom tar det några minuter att hacka ihop och rent praktiskt så är det smidigare att göra det medan potatisen kokar och isterbanden står i ugnen.

I vanliga fall brukar jag tillsätta lite smör i potatismoset men eftersom isterbanden har en så fet smak så kan smör göra att moset kännas lite väl stabbigt. Så ta bara en liten klick smör :)

Moset kan smaksättas med riven muskot. Det är viktigt att bara ta lite, lite för annars tar muskoten över hela smaken.

Överblivna isterband kan smulas och användas i en pastasallad. Det är förvånansvärt gott.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept