Det här behöver du för 7 hamburgerbröd
25 g smör
30 g Vetemjöl Special
1,50 dl mjölk
1 dl mjölk
10 g jäst
250 g vetemjöl special
20 g socker
5 g salt
1 uppvispat ägg
Sesamfrön
Så här gör du hamburgerbröden
Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat.
Värm 30 g mjöl och 1,50 dl mjölk i en kastrull på medelvärme.
Rör hela tiden när blandningen tjocknat ordentligt - ta den från värmen och tillsätt resten av mjölken. Kolla att blandningen inte är varmare än 37 grader, annars måste den svalna något
Rör i jästen och blanda tills den löst sig.
Blanda de torra ingredienserna i en degbunke.
Häll i degvätskan. Arbeta degen tills allt har blandats ordentligt, låt den sedan vila 10 minuter. Kör 5 minuter till i degblandaren. Tillsätt smöret bitvis och kör sedan vidare i ca 15 minuter tills degen är mjuk och elastisk.
Ta ut degen på ett mjölat bakbord och skär den i bitar som väger ca 75 gram styck. Rulla bullarna och forma till platta skivor, cirka 7-8 cm i diameter, på en bakplåt med bakplåtspapper.
Täck över en bakduk och låt jäsa till drygt dubbel storlek, gärna i ångugn med jäsfunktion
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Sätt in plåten på andra falsen i ångugnen och sätt ugnen på 180 grader medelånga och grädda tills de fått fin färg, cirka 20-25 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler under duk. Lägg dem i en påse så fort de är svala nog.
Låt dem ligga i påsen minst två timmar innan du äter dem, gärna ännu längre tid. Går bra att frysa och tina upp i påse.
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar