web stats analyzer

tisdag 3 maj 2016

Kanelbullar - Ett enkelt ångugnsrecept

Skriv ut receptet


















Det här är ett recept som jag satte samman med lite inspiration av Sju Sorters Kakors kanelsnurror. I receptet använder jag assistent och ångugnens jäsningsfunktion, vilket går att klara sig utan, men utan själva ångugnen blir det inte samma recept.

Deg:
75 g smör
2,5 dl mjölk
1/2 paket jäst (25 g)
1 tsk kardemummakärnor
1 1/2 krm salt
3/4 dl socker
6 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g smör
1/2 dl socker
1 tsk kanel

Pensling:

1 ägg
ev. Pärlsocker

Gör så här:

Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i assistenten, häll på vätskan och rör ut jästen. Mal kardemummakärnorna och häll ned dem i assistenten tillsammans med salt, socker och 4 1/2 dl mjöl. Knåda på lägsta hastighet i några minuter och ha sedan i 1 dl mjöl till. När degen så gott som släpper från assistenten så är den färdigknådad. Strö över en nypa mjöl som hindrar degen från att torka och jäs till dubbel storlek.

När degen är klarjäst så knådar du den ytterligare några minuter, tillsätt den sista decilitern mjöl. När degen släpper från assistenten är den klar. Jäs till dubbel storlek.

Rör ihop fyllningen, allt på samma gång med en gaffel eller med händerna. Dela degen på mitten och kavla ut till två lika stora rektanglar. Strö ut fyllningen på den ena rektangeln, och lägg sedan den andra delen av degen över fyllningen. Rulla ihop degen och skär eller klipp upp till bullar. Lägg i varsin form, formarna ska vara en aning större än bullarna.

Pensla med ägg och ha eventuellt på pärlsocker. Ställ in plåten i mitten av ugnen. Sätt på 200 grader ånga medel och grädda tills hela bullarna har blivit gyllenbruna, om du dock ser att bullarna håller på att brännas innan denna gyllenbruna färg är det dags att ta ut dem.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept