Två enkla recept på körsbärsmarmelad - ett med och ett utan konjak. Jag använde syrliga körsbär och den här marmeladen blev jättegod - speciellt den med konjak.
Körsbärsmarmeladen utan konjak
1,3 kg körsbär (1 kg urkärnade)
1 kg syltsocker
100 g ljust muscovadosocker
Körbärsmarmelad med konjak
1,3 kg körsbär (1 kg urkärnade)
1,2 kg syltsocker
100 g ljust muscovadosocker
1 dl konjak
Så här kokar du körsbärsmarmelad
Skölj körsbären och kärna ur dem. Eftersom det rinner ganska mycket när bären kärnas ur är det bra att hålla göra det direkt över syltkastrullen. Var försiktig så att du inte får kärnor i kastrullen.
Blanda bären med sockret. Koka upp och skumma av. Låt koka i 10 minuter.
Med konjak: Tillsätt konjak och låt marmeladen koka ihop ytterligare fem minuter.
Häll upp marmeladen på rengjorda och uppvärmda burkar. Eftersom du är säker på att locken håller tätt (eller hur?) så vänder du burkarna och låter dem svalna. Då blir även locket "steriliserat" vilket förbättrar hållbarheten.
3 trevliga kommentarer:
Hej Magnus, testade körsbärsmarmeladen men bytte ut konjaken mot rom. Det blev riktigt bra med muskovadon, även om körsbären var i mognaste laget.
/Peter Moraeus
Hej Magnus, god körsbärsmarmelad. Testade att byta ut konjaken mot rom och det blev riktigt gott, även om körsbären var i mognaste laget.
Peter Moraeus
Hej!
Precis gjort klart denna marmelad och även jag bytte till rom, mörk i detta fall. Hade inte så mycket muskovado (hade bara mörk och ville inte ta så mycket av det i och med att det tar över smak såpass mycket!) med det blev gott ivarjefall. (Y)
Skicka en kommentar