web stats analyzer

fredag 10 juni 2011

Bulgursallad med bladpersilja - Meze

Skriv ut receptet



För en knapp månad sedan var jag och lagade mat på en libanesisk restaurang på Kungsholmen i Stockholm. Där lagade vi bland annat en god bulgursallad med mycket persilja och tydlig citronsmak. Receptet jag fick med mig hem beskrev bara vad som var i, inte vilka proportioner - men jag tror att det här inte är olika orginalet. I brist på tomater har jag använt paprika istället så om du har tomatöverskott kan du helt sonika byta ut paprikan om du vill.

Det som är lite speciellt med den här salladen är att bulguren inte behöver kokas. Istället låter du den stå och dra någon timme innan servering.

Det här behöver du:

1 gul lök
1 msk olivolja
1 röd paprika
8 kvistar bladpersilja

1 dl bulgur
1/2 citron
1 msk olivolja till
1/2 tsk salt


Gör så här:

Finhacka löken och stek den i oljan tre-fyra minuter utan att den tar färg.

Hacka paprikan i centimeterstora kuber och tillsätt den till löken. Stek ytterligare två minuter.

Skölj och finhacka bladen på bladpersiljan. Rör ner hacket med lök och paprika.

Skölj bulguren och blanda ner i kastrullen. Pressa citronen och häll över saften. Ringla över lite olivolja och smaka av med salt.

Låt dra någon timme innan servering.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

3 trevliga kommentarer:

Sandra sa...

Hej!

Den bulgur som ska användas till Tabbouleh heter "Bulgur Köftelik". Det är en finkrossad bulgur som mycket riktigt inte ska kokas utan bara blötläggas i till exempel citronjuice.

Vanlig mediumgrov eller grov bulgur blir inte lika bra okokt som köftelik.

Hälsningar,

Sandra på Sevan

Magnus på Matlyckan sa...

Tack för tipset Sandra. Nu har vi köpt Sevan köftelik och vi provar med det nästa gång.

Maria Lahdo sa...

Gott men du bör veta att all mat som presenteras som "libanesisk" egentligen är syrisk. Inklusive denna sallad. Libaneserna har inte ett eget kök utan dem använder syrisk, palestinsk, keldanisk, assyrisk, egyptisk, turkisk, och gulf arabisk mat som dem sedan kallar "libanesisk". Däremot så har dem många restauranger (ofta ägda av syrianer från libanon) där dem serverar denna mat och kallar den då "libanesisk".

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept