web stats analyzer

fredag 10 juni 2011

Bulgursallad med bladpersilja - Meze

Skriv ut receptet



För en knapp månad sedan var jag och lagade mat på en libanesisk restaurang på Kungsholmen i Stockholm. Där lagade vi bland annat en god bulgursallad med mycket persilja och tydlig citronsmak. Receptet jag fick med mig hem beskrev bara vad som var i, inte vilka proportioner - men jag tror att det här inte är olika orginalet. I brist på tomater har jag använt paprika istället så om du har tomatöverskott kan du helt sonika byta ut paprikan om du vill.

Det som är lite speciellt med den här salladen är att bulguren inte behöver kokas. Istället låter du den stå och dra någon timme innan servering.

Det här behöver du:

1 gul lök
1 msk olivolja
1 röd paprika
8 kvistar bladpersilja

1 dl bulgur
1/2 citron
1 msk olivolja till
1/2 tsk salt


Gör så här:

Finhacka löken och stek den i oljan tre-fyra minuter utan att den tar färg.

Hacka paprikan i centimeterstora kuber och tillsätt den till löken. Stek ytterligare två minuter.

Skölj och finhacka bladen på bladpersiljan. Rör ner hacket med lök och paprika.

Skölj bulguren och blanda ner i kastrullen. Pressa citronen och häll över saften. Ringla över lite olivolja och smaka av med salt.

Låt dra någon timme innan servering.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

3 trevliga kommentarer:

Sandra sa...

Hej!

Den bulgur som ska användas till Tabbouleh heter "Bulgur Köftelik". Det är en finkrossad bulgur som mycket riktigt inte ska kokas utan bara blötläggas i till exempel citronjuice.

Vanlig mediumgrov eller grov bulgur blir inte lika bra okokt som köftelik.

Hälsningar,

Sandra på Sevan

Magnus på Matlyckan sa...

Tack för tipset Sandra. Nu har vi köpt Sevan köftelik och vi provar med det nästa gång.

Maria Lahdo sa...

Gott men du bör veta att all mat som presenteras som "libanesisk" egentligen är syrisk. Inklusive denna sallad. Libaneserna har inte ett eget kök utan dem använder syrisk, palestinsk, keldanisk, assyrisk, egyptisk, turkisk, och gulf arabisk mat som dem sedan kallar "libanesisk". Däremot så har dem många restauranger (ofta ägda av syrianer från libanon) där dem serverar denna mat och kallar den då "libanesisk".

Säsongens recept