240 g vetemjöl (4 dl)
75 g smör
60 g surdeg
1 ägg
2 krm salt
Pajrecept 2 (ur olivboken):
Pajrecept 4 (standard med ägg):
4 dl vetemjöl
200 g smör
1 ägg
Äggstanning (till en paj):
3 ägg
2,4 dl mjölk
1 krm svartpeppar
1 krm salt
(1 ägg + 0,8 dl mjölk)
Gör så här:
Pajdeg:
Hyvla smöret och finfördela det i mjölet. Tillsätt vätska och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Pajdegen kan antingen tryckas ut i formen eller kavlas. Själv föredrar jag att kavla ut degen och det sägs att resultatet blir bättre om degen vilat 30 minuter i kylskåpet innan kavlingen. Om du ska kavla ut i en rund form så formar du degen rund innan du lägger den i kylskåpet.
Äggstanning:
Vispa snabbt ihop alla ingredienser. Om ingredienserna i pajen inte täcks kompletterar du snabbt med ett extra ägg och en knapp deciliter mjölk.
Fyllning:
Det finns många olika varianter på fyllning. Här är några av mina favoriter.
Paj med ost och skinka
Paj med kallrökt lax och broccoli
Paj med kronärtskocka och gorgonzola
1 trevlig kommentar:
Här fanns det minsann massa goda recept!
Hit tittar jag färna in fler gånger och jag ska testa recepten.
Skicka en kommentar