web stats analyzer

lördag 19 januari 2013

Musslor - vinkokta musslor

Skriv ut receptet



Vinkokta musslor är bland det godaste som finns. De serveras med ett färskt ljust bröd och en god smakrik ost.

Det är viktigt att musslorna lever vid tillagning. En levande mussla sluter sig om du knackar den i diskbänken. Musslor som inte sluter sig ska slängas. Om skalet har gått sönder mycket brukar jag också slänga musslan (men det är naturligtvis en glidande skala - om musslan är uppenbart vid liv så får den åka med i grytan). Om du försöker skjuta isär skalen i sidled så håller en levande mussla emot. Då är den ok att använda även om skalet fått sig en liten knäck (tycker jag).

Det är egentligen väldigt enkelt att laga musslor. De musslor du köper i affären är redan sköljda och tvättade så de behöver egentligen bara sköljas av innnan tillagning, speciellt om du köper musslor i blått nät vilket indikerar att de är odlade. Det brukar också finnas ett skägg som musslan hängt fast med och som sticker ut på ena sidan. Du drar i skägget och avlägsnar det från musslan med en kniv. Jag brukar använda mina skrubbhandskar för färskpotatis för att göra rent musslorna, men som sagt de behöver inte mycket rengörning.

Tillagade brukar öppna sig. En mussla som fortfarande är sluten efter tillagning ska slängas. Det här sägs vara en myt men så länge jag inte hittar belägg på exempelvis svensk fisks sida så kommer jag låta det stå kvar.

När vi serverar musslor så brukar vi stekta lite plättar till barnen för att förstärka middagen.

Det här behöver du till vinkokta musslor

2 kg musslor
0,5 dl olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk torkad timjan
4 dl vitt vin
5 dl vatten
1,5 msk fiskfond

1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
1 dl grädde
(0,5 tsk salt / 0,5 krm svartpeppar)

Så här lagar du vinkokta musslor

Skrapa musslorna så att skalet är rent (det är det här som är tid). Släng musslor som inte stänger sig när du knackar på dem (de är döda). Det är normalt att ungefär 10 musslor går bort på 2 kg.

Finhacka löken och ta fram en stor kastrull, gärna 10-15 liter.

Stek löken tillsammans med timjan på svag värme i 10 minuter utan att den tar färg.

Tillsätt vin, vatten och fiskfond. Koka ihop buljongen i 10 minuter.

Koka upp på högsta värme och tillsätt musslorna. Koka musslorna 6-7 minuter. Medan musslorna kokar smälter du smöret tillsammans med mjölet i en liten kastrull. Smaka av med salt och peppar.

När smöret och mjölet smält ihop tillsätter du grädden. Koka ihop medan musslorna kokar färdigt.

När musslorna har kokat färdigt häller du över buljongen i den lilla kastrullen och låter såsen koka ihop 5 minuter. Häll sedan tillbaka den redda buljongen över musslorna och serverar direkt.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

Anders sa...

Att man skall slänga musslor som inte öppnar sig vid kokning är en seglivad (men relativt ny) myt.

Se exempelvis nedanstående länk (finns många andra):
http://faktoider.blogspot.se/2011/01/att-kasta-musslor.html

Magnus på Matlyckan sa...

Hej Anders,

tack för kommentaren. Jag uppdaterar bloggposten.

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept