Det här är en härlig vintersoppa. Grönsakerna ger soppan en härlig fyllighet och fisken kokas varsamt vid sidan om för att inte bli torr och tråkig.
Funkar jättebra att förbereda om du vill.
Det här behöver du till fisksoppa med saffran:
Soppan:
2 msk olivolja
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 fänkål
400 g sötpotatis
2 morötter
2 dl vitvin
1 msk Heinz ketchup
3 msk konc. fiskfond
0,5 g saffran
1 liter vatten
2 dl grädde
3,5 dl kokvatten från fisken
0,5-1 tsk salt
Fisken:
400 g torsk
2 msk salt
1 liter vatten (53-55 grader)
Så här gör du fisksoppa med saffran:
Fräs löken i oljan utan att den tar färg.
Skala moroten och sötpotatisen. Skär bort "roten" på fänkålen (det hårda).
Hacka fänkålen grovt och riv sötpotatisen och moroten. Låt fräsa med löken några minuter.
Tillsätt vin, ketchup, fond, saffran och vatten. Koka i 20 minuter.
Koka upp hälften vattnet till fisken och tillsätt salt. När vattnet kokar tillsätter du resten av vattnet och lägger ner fisken. Håll vattnet vid ungefär denna temperatur, runt 55 grader. På det här sättet tillagar du fisken mycket varsamt.
När soppan kokat färdigt kör du den slät med stavmixer eller i mixer. Tillsätt grädde och kokvatten från som torsken kokat i.
Servera direkt, gärna med ett gott bröd.
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar