Att tillaga fisken långsamt i ugnen är ett fantastiskt sätt att tillreda såväl torsk som lax. Principen är enkelt; låt fisken sakta tillagas i vattenbad utan att koka. Eftersom torsken och laxen värms så långsamt så kommer temperaturen vara optimal rakt igenom hela fiskbiten.
Det tar ungefär lika lång tid att tillaga fisken som att koka potatis och fisken sköter sig helt själv. Det finns alltså gott om tid över till såväl gäster, såskokning och matlagningsvin.
Det här behöver för att tillaga torsk och lax i ugn
1 liter vatten
2 msk salt
1,5 kg fiskfilé (t.ex. torsk och lax) i bitar
1 termometer (eller titta)
Vitvinssås
Gör så lagar du torsk och lax i ugnen
Koka upp drygt 4 dl vatten och salt. Tillsätt resten av vattnet och om du har en termometer kontrollerar du att temperaturen är under 50 grader.
Lägg fisken i en lagom stor form med höga kanter. Häll över vatten så det täcker och ställ in i 100 grader varm varmluftugn.
Kontrollera att fiskköttet stelnat eller mät kärntemperaturen på ca 48 grader.
Dagens dryck blir en magnumflaska Pol Roger.
2 trevliga kommentarer:
Fin fisk med vitvinssås är verkligen underbart gott.
Tack för rådet om fisktillagningen, det ska jag testa!
Det fina med att laga fisk i vattenbad är att resultatet blir jättebra oavsett om man använder färsk eller frusen fisk.
Skicka en kommentar