web stats analyzer

lördag 31 december 2011

Varmrimmad lax och torsk i ugn - långsam fisk på nyår 2011

Skriv ut receptet


Att tillaga fisken långsamt i ugnen är ett fantastiskt sätt att tillreda såväl torsk som lax. Principen är enkelt; låt fisken sakta tillagas i vattenbad utan att koka. Eftersom torsken och laxen värms så långsamt så kommer temperaturen vara optimal rakt igenom hela fiskbiten.

Det tar ungefär lika lång tid att tillaga fisken som att koka potatis och fisken sköter sig helt själv. Det finns alltså gott om tid över till såväl gäster, såskokning och matlagningsvin.

Det här behöver för att tillaga torsk och lax i ugn

1 liter vatten
2 msk salt
1,5 kg fiskfilé (t.ex. torsk och lax) i bitar
1 termometer (eller titta)
Vitvinssås

Gör så lagar du torsk och lax i ugnen

Koka upp drygt 4 dl vatten och salt. Tillsätt resten av vattnet och om du har en termometer kontrollerar du att temperaturen är under 50 grader.

Lägg fisken i en lagom stor form med höga kanter. Häll över vatten så det täcker och ställ in i 100 grader varm varmluftugn.

Kontrollera att fiskköttet stelnat eller mät kärntemperaturen på ca 48 grader.

Servera med vitvinssås och kokt (kanske pressad) potatis. Dagens grönsak är sparris. Som garnering använder vi lite räkor och halstrade pilgrimsmusslor. Det är ju trots allt nyårsafton.

Dagens dryck blir en magnumflaska Pol Roger.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

Fröken Dill sa...

Fin fisk med vitvinssås är verkligen underbart gott.
Tack för rådet om fisktillagningen, det ska jag testa!

Magnus på Matlyckan sa...

Det fina med att laga fisk i vattenbad är att resultatet blir jättebra oavsett om man använder färsk eller frusen fisk.

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept