Äpplena fortsätter att rasa ner från Transparante Blanche-trädet och jag försöker ta hand om så mycket jag kan. Många portioner äppelkräm har det blivit det men idag testade jag en äppelkaka - ursprungsreceptet kommer från Aftonbladet men jag har modifierat det lite.
Det här behöver du till äppelkakan:
150 g smör
1 1/2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
150 g mandelmassa
3-4 äpplen
ströbröd till formen
kanel
30 g hackad mandel (en dryg halvdecililter)
1-2 msk pärlsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant.
Smält smöret och rör i sockret. Låt svalna lite
Under tiden som smöret svalnar så hacka mandeln och riv mandelmassan grovt.
Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker i kastrullen
Rör i mjölken
Rör ner den rivna mandelmassan.
Häll smeten i formen.
Skala och hacka äpplen och sätt ner i formen i ett snyggt mönster.
Pudra kanel över kakan
Strö på hackad mandel och pärlsocker.
Grädda cirka 50 minuter i 175 grader.
Servera med glass, grädde eller vaniljsås.
0 trevliga kommentarer:
Skicka en kommentar