web stats analyzer

söndag 15 september 2013

Chefens lammgryta

Skriv ut receptet



Det här receptet på lammgryta fick jag på mejl av Jimmy (som råkar vara min chef) för en tid sedan. Efter en enkel omröstning vid middagsbordet kom vi överens om att receptet kvalar in på Matlyckan (med råge) och enligt barnens förslag så kallar vi grytan för Chefens lammgryta (det kommer indexera så himla bra på Google och det är ju lite roligt eftersom det (exempelvis) är sånt vi jobbar med).

Det här receptet räcker till två middagar och flera matlådor.

Det här behöver du till chefens lammgryta

1 kg grytbitar av lamm eller benfri lammstek
3 morötter
150 g vitkål
1 palsternacka
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad ingefära
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar 
(cayenne efter smak)
1st kanelstång eller 0,5 tsk malen kanel
0,5 g saffran
1 burk hela tomater
0,5 liter vatten
1,5 msk kalvfond
2 dl ljusa russin (går bra med vanliga)
1 zuchini
1 burk kikärtor
1 knippe bladpersilja


Så här lagar du chefens lammgryta

Skär köttet i små tärningar, 1x1 cm. Bryn först kött i stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i stor gryta med smör.

Hacka morot, palsternacka och löken. Bryn snabbt i stekpanna, salta lätt, häll över i grytan med lammköttet.

Tillsätt ingerfära, kanelstång, cayenne, saffran, hela tomater. Täck allt med vatten och fond. Låt sjuda i 1-4h.

När det är 30 minuter kvar till servering häller du i russin, tärnad zuchini och kikärtor.

Innan servering, klipp i bladpersilja efter smak.

Servera med ris (kryddris stod det i receptet men det vet jag inte riktigt vad det är)!

--

Enligt originalreceptet kokar du fonden själv men vi lägger upp receptet som vi lagade det.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

1 trevlig kommentar:

Chefen sa...

Vad trevligt att det smakade gott. En personlig favorit.

Säsongens recept