Det här är en skållat bröd med sirap som både barnen och jag gillar. Själv tycker jag det smakar utmärkt med en skiva ost eller bredbar leverpastej. Börja baket på morgonen innan du går till jobbet och avsluta till kvällen.
Vad är fördelen med skållat bröd? Skållningen binder mer vätska i degen och det gör ett skållat bröd blir fantastiskt gott, saftigt och hållbart.
Det här behöver du till skållat bröd:
Skållning:
300 g rågmjöl
500 g hett vatten
1 msk salt
Utbakning:
50 g jäst
700 g vetemjöl
500 g vatten
1,5 dl sirap
Ungstemperatur 190 grader
Så här bakar du skållat bröd:
Skållning:
Koka upp vattnet. Väg upp mjölet och saltet i en bunke (jag brukar använda en i metall). Häll det kokande vattnet över mjölblandningen och rör om. Täck med plast och låt stå till kvällen.
Utbakning:
Lös först jästen i lite vatten. Blanda alla ingredienser med skållningen och knåda i assistenten i tio minuter.
Smörj två avlånga formar (1,5 liter) med lite smör. Häll upp degen i formarna. Platta eventuellt ut degen med en fuktad sked.
Låt bröden jäsa till dubbel storlek vilket tar ungefär en timme. Jag brukar låta brödet bukta upp lite över formens kant.
Baka i 60 minuter i 190 grader. Täck med folie efter halva tiden om bröden börjar se mörka ut.
Variant:
Tillsätt 10 g kummin till mjölet innan skållningen.
1 trevlig kommentar:
Det där ska jag prova att baka till barnen. Själv vill jag ha lite grövre bröd när jag äter...
Men det såg gott ut och verkade enkelt att baka. Jättebra kombo!
Skicka en kommentar