web stats analyzer

fredag 21 augusti 2009

Grovt fruktbröd med aprikoser

Skriv ut receptetNär jag bakade AMs - aka farmors - grova bröd igår så var det någon som slogs av tanken att det kanske skulle passa med aprikoser. Vis av erfarenhet så visste samma någon att aprikoser bör blötläggas om det ska bli ett saftigt bröd och därför la jag de torkade aprikoserna i blöt i flera timmar, helt enligt tipsen i brödboken jag äger.

Orginalreceptet är känt för sin intolerans mot improvisation men lite torkad frukt hit eller dit borde inte förändra något annat än baktiden, det tar lite längre tid att baka med frukt. Resultatet blev jättebra och det här är ett bröd som passar utmärkt till allehanda italienska charkuterier.

Det här behöver du:

200 g torkade aprikoser
75 g jäst
900 g vatten (9 dl)
30 g salt (1,5 msk)
325 g sirap
50 g koloritsoja (0,5 dl)
200 g rågkross (3 dl)
180 g solrosfrön (3 dl)
150 g linfrö (2,25 dl)
575 g grovt rågmjöl (10,5 dl)
720 g vetemjöl special (12 dl)

Gör så här:


Dag 1:

Blötlägg aprikoserna i minst 12-24 timmar. De återfår då sin naturliga form och kommer inte att suga ur fukten i brödet. Egentligen tyckte jag det verkade lite överdrivet att aprikoserna skulle svälla så mycket, men med tanke på att de mer än fördubblar sin vikt så kändes det värt besväret.

Dag 2:

Blanda ut jästen med lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet och allt annat, avsluta med vetemjölet. Knåda degen med rulle och kniv i assistenten i 15 minuter. Degen blir ganska kletig men det ska den vara.

Häll smeten i tre 1,5 liters avlånga oljade formar. Platta till smeten med en stor och blöt sked. Låt bröden jäsa övertäckt i 2-3 timmar tills de fyller formarna till bredden.

Grädda 60 minuter i 180 grader på andra nivån nedifrån. Vill du vara på den säkra sidan kontrollerar du innertemeperaturen med en termometer. Bröden ska vara 98 grader när de är färdigbakade. Är du osäker är det bättre att grädda bröden tio minuter längre eftersom den här typen av bröd inte går att skära/äta om de inte är genombakade.

Låt bröden vila en liten stund innan de stjälps upp på galler och får kallna insvepta i bakduk.


Gillar du det här brödet borde du också prova orginalbrödet med solrosfrö och linfrö.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

0 trevliga kommentarer:

Säsongens recept