web stats analyzer

söndag 23 oktober 2011

Jimmys ragu (köttfärssås)

Skriv ut receptet



Det här receptet fick jag för provlagning av Jimmy på jobbet. Det passar definitivt på Matlyckan. Jättegott!

Det här behöver du för att laga ragu:

200 g rimmat fläsk (mycket salt)
1 stor gul lök
1 rödbeta
1 morot
1 selleristjälk
2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
1 liten burk sardeller
400 g passerade tomater
1 kvist färsk timjan
ev. 1 kvist färsk rosmarin
ev. 1 kvist färsk oregano
1 msk kycklingfond
0,5 liter rött vin (Campolietti rekommenderas, de kvarvarande 2,5dl kan drickas ur glas av kocken :)



Gör så här lagar du ragu :

Ta fram en gjutjärnspanna.

Finhacka och fräs fläsket.


Finhacka rödbetor, morot, selleri, lök och vitlök. Bryn med fläsket några minuter.

Häll över det brynta på en tallrik och bryn nötfärsen. Bryner du allt tillsammans blir det inte riktigt bra eftersom färsen förmodligen kommer koka mer än den steks.

I med sardeller, passerade tomater, kryddor, vin och fond och låt puttra i 1-3 timmar, rör om emellanåt, se till att den inte kokar torrt - häll i så fall i mer vin. Notera att det inte skall i salt och peppar, det fixar fläsket och sellerin åt dig. Tips från coachen: se alltid till att det finns vin vid sidan om.

Serveras med tagliateli, riven parmesan, delade romanticatomater och en kvist färsk timjan.



Ett tips till:

Har även blandat i svamp, kantareller eller champinioner för variation. Har även kokat med potatis för en gulashliknande rätt samt kört samma recept med finhackad högrev isf nötfärs.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

1 trevlig kommentar:

Fröken Dill sa...

Låter toppen med sidfläsk och sardeller som mustar till köttfärssåsen!
Min svärfar brukar ha lite Kalles kaviar i sin. Låter konstigt, men gör ungefär samma jobb som sardellerna...

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept