Det här receptet fick jag för provlagning av Jimmy på jobbet. Det passar definitivt på Matlyckan. Jättegott!
200 g rimmat fläsk (mycket salt)
1 stor gul lök
1 rödbeta
1 morot
1 selleristjälk
2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
1 liten burk sardeller
400 g passerade tomater
1 kvist färsk timjan
ev. 1 kvist färsk rosmarin
ev. 1 kvist färsk oregano
1 msk kycklingfond
0,5 liter rött vin (Campolietti rekommenderas, de kvarvarande 2,5dl kan drickas ur glas av kocken :)
Gör så här lagar du ragu :
Ta fram en gjutjärnspanna.
Finhacka och fräs fläsket.
Finhacka rödbetor, morot, selleri, lök och vitlök. Bryn med fläsket några minuter.
Häll över det brynta på en tallrik och bryn nötfärsen. Bryner du allt tillsammans blir det inte riktigt bra eftersom färsen förmodligen kommer koka mer än den steks.
I med sardeller, passerade tomater, kryddor, vin och fond och låt puttra i 1-3 timmar, rör om emellanåt, se till att den inte kokar torrt - häll i så fall i mer vin. Notera att det inte skall i salt och peppar, det fixar fläsket och sellerin åt dig. Tips från coachen: se alltid till att det finns vin vid sidan om.
Serveras med tagliateli, riven parmesan, delade romanticatomater och en kvist färsk timjan.
Ett tips till:
Har även blandat i svamp, kantareller eller champinioner för variation. Har även kokat med potatis för en gulashliknande rätt samt kört samma recept med finhackad högrev isf nötfärs.
1 trevlig kommentar:
Låter toppen med sidfläsk och sardeller som mustar till köttfärssåsen!
Min svärfar brukar ha lite Kalles kaviar i sin. Låter konstigt, men gör ungefär samma jobb som sardellerna...
Skicka en kommentar