web stats analyzer

måndag 19 april 2010

Grovt bröd med surdeg, linfrö och solrosfrön

Skriv ut receptetDet här är en surdegsvariant på det här goda grova brödet. Det är ingen stor skillnad att baka brödet med surdeg, men brödet får lite bättre struktur och så är det ju modernt - med surdeg alltså.

Eftersom det är surdeg i degen går antagligen bra att byta ut lite av vetemjölet mot fint rågmjöl. Surdegen gör ju som bekant rågmjölet bakbart men det får nog bli ett nytt recept när jag provat.

Det här behöver du:

50 g jäst
7,50 dl vatten (750 g)
350 g surdeg av vete
2 msk salt (37 g)
2 1/4 dl sirap (300 g)
1 msk koloritsoja, collorit (15 g)
3 dl rågkross (200 g)
3 3/4 dl solrosfrön (220 g)
2 1/4 dl linfrö (150 g)
10,5 dl grovt rågmjöl (575 g)
8,25 dl vetemjöl (495 g)

Gör så här:

Blanda ut jästen med surdegen och lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet och sedan resten av ingredienserna, avsluta med vetemjölet. Knåda i 13 minuter.


Häll smeten i tre 1,5 liters avlånga oljade formar. Platta till smeten med en stor och blöt sked och nagga med en gaffel doppad i olja. Låt bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (det tar ungefär 3-4 timmar). Alternativt kan brödet jäsa övertäckta i kylskåpet över natten.

Grädda 50 minuter i 200 grader. Låt bröden vila en liten stund innan de stjälps upp på galler och får kallna insvepta i bakduk.

--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

Mikkan sa...

Surdeg sänker ju GI lite också, det är ju inte dumt! :) Men, vd är koloritsolja?

Magnus sa...

Tjena Mikkan,

koloritsoja var felstavat i receptet. Egentligen heter det Collorit. Det tillverkas av Ekströms och bstår av sockerkulör, vatten och ganska mycket salt. Det har alltså ingenting med riktig soja att göra utan ger bara brödet dess mörka färg. Finns att köpa på alla livsmedelsbutiker.

Säsongens recept