web stats analyzer

söndag 13 december 2009

Medelhavslax med fänkålspytt och saffranssås

Skriv ut receptet



Det här är farmors (eller mammas egentligen) klassiska recept på medelhavslax med saffranssås och fänkålspytt. I princip alla vi känner har ätit den här rätten och jag tror ingen blivit besviken.

Enligt legenden går den här rätten bara att tillaga på färsk lax. Trot om du vill, själv har jag aldrig chansat att göra det på fryst lax. Den som vill kan skära skinnet av laxen, men personligen tycker jag det går lika bra att låta bli eftersom det bara blir onödigt spill och arbete. Bara man är försiktig vid servering så brukar skinnet släppa fint.

Den här rätten är, som det mesta på Matlyckan, tänkt för fyra personer. Vi brukar ofta dubbla receptet när vi har gäster och det är fortfarande smidigt att tillaga. Pytten steks då enklast i två stekpannor eller omgångar.

Det går att förbereda laxen fram till den ska in i ugnen, såsen kan kokas i förväg och pytten kan fräsas i förväg och värmas i ugn på egen plåt tillsammans med laxen (funkar både med och utan varmluft).

Till den här rätten passar det bra med en Bourgongne, till exempel Couvent des Jacobins (5283).

Det här behöver du:


Laxen:

1 bit laxfilé, 600-700 g

finrivet skal av 1 apelsin
2 msk hackad persilja
2 msk ströbröd 
1 msk olja
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar



Saffranssås:

saften av en apelsin
1 dl vitt vin 
2 dl grädde
1 msk vetemjöl
½ fiskbuljongtärning
½ paket saffran à ½ g
1 msk tomatpuré
½ tsk stött rosmarin 
1 krm salt

Fänkålspytt:

1-2 fänkål, ca 350 g
1 paprika
1 purjolök
1 msk hackad vitlök
2 msk olivolja till stekning
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:

Laxen:

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg laxsidan på ett ugnssäkert fat.  Blanda apelsinriv, persilja, ströbröd, olja, salt och peppar till en smulig röra. Fördela röran jämnt över laxen.
Sätt en termometer i laxen och stek i ugnen tills laxen är 57 grader.

Saffranssåsen:

Mät upp mängden apelsinsaft, vin, grädde och mjöl i en kastrull. Låt det koka upp.
Vispa ner buljongtärning, saffran, tomatpuré och rosmarin. Koka såsen försiktigt i 3-5 minuter. 
Smaka av med salt och peppar.

Fänkålspytten:

Ansa/kärna ur grönsakerna. Skär dem i tärningar/bitar. Hacka vitlöken.
Stek under tiden grönsakerna i olja tills de är mjuka, ungefär 10 minuter. Salta och peppra.

Servera med kokt ris och garnera gärna med apelsinklyftor och rosmarin.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

2 trevliga kommentarer:

Lena sa...

Laxen verkar fantastiskt god! Sambon gillar inte apelsin i maten men kanske kan funka till till det här.
Härlig blandning tillsammans med pytten och såsen!
/ Lena

Fröken Dill sa...

Vilken god laxrätt. Jag svårgillar fänkål så detta blir genast en favorit.
Hälsar fröken Dill

Säsongens recept