web stats analyzer

lördag 12 juni 2010

Pasta penne med blomkål


Nu är det säsong för blomkål. Här är ett recept med pasta som hela familjen uppskattar.
Receptet räcker till två luncher i vår familj.

Det här behöver du:

500 g pasta penne
2 msk olivolja
1 msk hackad vitlök
1/2 krm torkad chilipeppar
1 blomkålshuvud
1 burk konserverade tomater
2 1/2 dl grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt

Gör så här:

Stek vitlöken och chilipepparen i oljan på medelvärme i tio minuter. Löken ska inte ta färg.

Dela blomkålen i små buketter. Låt blomkålen steka i oljan i fem minuter.

Tillsätt buljongen, salt och de krossade tomaterna. Låt blomkålen koka försiktigt i tio minuter. Koka pastan medan blomkålen kokar.

Häll i grädden och mosa blomkålen med en potatisstöt (eller med stavmixer). Låt pastan rinna av och blanda med pastasåsen. Servera direkt.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

tisdag 8 juni 2010

Pastasallad med rostade grönsaker



Här är en vegetarisk pastasallad med rostade grönsaker. Färgglatt och kanongott.

Det här behöver du:


500 g morötter
2 paprikor
2 msk olivolja
1/2 gurka
200 g fetaost
100 g urkärnade oliver
350 g pasta

Gör så här:


Skala och dela morötterna så att bitarna blir lite mindre än pastan. Dela varje paprika i ungefär 20 bitar. Lägg grönsakerna på en plåt eller i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Blanda runt och ställ in i ugnen på 200 grader i 30 minuter. Om grönsakerna ligger luftigt blir de mer tillagade, ligger de trångt kommer morötterna vara ganska hårda efter 30 minuter.

Tärna gurka och bryt sönder fetaosten. Koka pastan.

När grönsakerna är färdiga blandar du allt i en stor skål. Servera med olja eller pesto.


Om du vill ha en ljummen pastasallad kan du skölja pastan efter kokning.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

måndag 7 juni 2010

Marinerad champinjon, lök, paprika och blomkål


För många, många år sedan fick jag min första kokbok; Carl Butlers Kokbok. Receptet på första sidan provade jag först igår och det visade sig vara ett fantastiskt sätt att koka grönsaker. Som bonus blir det över en sagolik grönsaksbuljong.

Koktiden beror på grönsak och jag brukar koka flera sorters grönsaker när jag ändå håller på. Det är enkelt att ta upp de färdigkokta grönsakerna med hålslev för att därefter koka nästa.

Det här behöver du:

4 dl vatten
0,75 dl olivolja
1/2 citron
1/2 gul lök (50 g)
några persiljekvistar
1 tsk timjan
15 svartpepparkorn
1 msk hackad vitlök
1 tsk salt

Till exempel paprika, champinjon, lök, blomkål enligt säsong

Gör så här:

Mät upp vatten och olja i en kastrull. Finhacka och tillsätt löken. Pressa citronen och blanda i saften i marinaden. Tillsätt övriga kryddor och koka i 10 minuter.

Champinjon:

Dela champinjonerna i fyra delar. Koktid 8 minuter.

Lök:

Koka hela i 20 minuter. Koktid för delad lök är ungefär 5 minuter.

Blomkål:

Koka buketterna. Koktid 20 minuter.

Paprika:

Dela varje paprika i 12-15 delar. Koktid 10 minuter.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

onsdag 2 juni 2010

Pasta med bacon, parmesan och karamelliserad lök


Inspirationen till det här receptet hittade jag i en italiensk mattidning. Jag förstod inte riktigt varför löken kallades karamelliserad, men den blir onekligen söt, mild och god av den långsamma tillagningen.

Det här behöver du:

1 stor lök
0,5 dl olivolja
1 paket bacon
0,5 dl klippt persilja
350 g pasta (penne)
50 g riven parmesan

Gör så här:

Koka pastan enligt förpackningen.

Hacka löken i båtar (skär mot lökens mitt) och stek dessa på svag värme i oljan. Löken ska puttra i 10-15 minuter innan den är färdig så under tiden hinner du steka baconet separat. Baconet ska vara någonstans mellan mjuk- och knaperstekt. När bacon är klar tillsätter du den klippta persiljan.

Blanda pastan med övriga ingredienser och servera toppat med nyriven parmesan.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

tisdag 1 juni 2010

Risotto Milanese - saffransrisotto


Av någon anledning blir jag alltid inspirerad att laga italiensk mat när jag varit i Italien. Den här gången gick resan via Milano och därför bjöds det idag på en Risotto Milanese.

Den här risotton passar bra att äta som den är, men naturligtvis fungerar den fint tillsammans med skaldjur eller varför inte lite grillad fisk.

Det här behöver du:

1,5 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1 dl vitt vin
4 dl avorioris
50 g smör
1 gul lök
1 pkt saffran ½ g
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
85 g färskriven parmesanost

Gör så här:

Värm buljongen och finhacka löken.

Fräs löken i hälften av smöret på medelvärme. När löken blivit mjuk tillsätter du riset och steker ytterligare någon minut. 

Tillsätt vinet och rör runt. Tillsätt buljong så att riset precis täcks av vätskan. Koka på medelvärme (alltså femman på en niogradig skala). Under hela kokningen tillsätter du den varma buljongen decilitervis allt eftersom riset sväller. Mot slutet av kokningen måste du vara noga med att röra om i botten av kastrullen så att risotton inte bränner fast.

Riset ska vara mjukt med lite tuggmotstånd och enklaste sättet att lyckas är att koka riset långsamt. Jag brukar koka utan lock eftersom det är enklare att se när det är dags att späda mer. I de flesta recept jag sett ska riset kokas i 20 minuter men om det ska fungera måste riset kokas för hårt och resultatet blir ett grötigt ris med alldeles för hård kärna. Därför är det bättre att planera 30-40 minuters kokning om du siktar på ett bra resultat.

När riset kokat klart tillsätter du smöret, parmesanost och kryddor. Späd med buljong (du har förhoppningsvis lite kvar) så att risotton får en krämig konsistens.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

måndag 31 maj 2010

Italiensk soppa på rostad morot


Det här är en god och vacker soppa som passar mycket bra som förrätt och enklare huvudrätt.

Det här behöver du:


400 g morot (4-5 beroende på storlek)
100 g potatis (1 normalstor)
2 msk olivolja
2 msk hackad vitlök
0,75 liter kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
1 krm svartpeppar
klippt gräslök

Gör så här:


Skala och hacka morot, potatis och vitlök. Lägg på ett ugnssäkert fat och ringla över olivoljan.

Rosta grönsakerna utan att de tar färg i 30 minuter i 175 graders varm ugn.

Medan grönsakerna blir rostade värmer du buljongen.

Kör grönsakerna släta i mixer och tillsätt därefter buljong i omgångar. Servera med lite klippt gräslök.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

lördag 29 maj 2010

Gryta med kikärter och grillad paprika


En mustig och matig gryta baserad på kikärter och söt, grillad paprika. Det här är en väldigt enkel rätt att laga och kräver ganska lite tid vid spisen.

Det här behöver du:

400 g paprika
2-3 msk olivolja
2 gula lökar
2 burkar kikärter
1/2 msk spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
20-30 blad färsk mynta (eller 1 tsk torkad)
1 krm chiliflingor
1 burk körsbärstomater
2 dl vatten
1 buljongtärning
1 msk Heinz ketchup

Gör så här:


Skölj och dela varje paprika fyra delar. Lägg paprikan på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ställ in paprikan i kall ugn och värm ugnen till 200 grader. Paprikan ska grilla 25 minuter. När paprikan är färdig så brukar jag låta paprikan ånga ihop lite genom att vika ihop bakplåtspappret till ett paket (och för att slippa varma, stora plåtar i köket så får paprikan ligga kvar i ugnen). Oavsett om paprikan ångar eller inte så ska den grovhackas. Ta bort skal som blivit förkolnat och sånt som hänger löst.

Hacka löken och stek den i oljan utan att den tar färg på medelhög värme. När löken stekt 2-3 minuter tillsätter du kryddorna och fräser 1-2 minuter till.

Skölj kikärterna och lägg i dem i stekpannan. Tillsätt tomaterna, paprikan, vatten, buljongtärning och ketchup. Låt allt koka ihop 15 minuter.

Servera med ris och sallad.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

tisdag 25 maj 2010

Pasta med räkor och grillad paprika


Det här är en fantastiskt god pastarätt med en enkel gräddig sås och söta, smakrika grönsaker. Allt toppas med räkor och naturligtvis ska räkorna vara hemskalade.

Det här behöver du:


400 g pasta (farfalle)
1 kg oskalade räkor
600 g paprika i olika färger
1 msk smör
200 g champinjoner
2 msk olivolja
1 tsk hackad vitlök
0,25 dl vitt vin
2 dl matlagningsgrädde (15 %)
1/2 fiskbuljongtärning

Gör så här:


Dela varje paprika i fyra delar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ställ in i kall ugn och vrid på 200 grader.

Medan paprikorna grillar (och ja, de ska bli brända) skalar du räkorna.

Efter 30 minuter är paprikorna färdiga i ugnen. Då tar du ut plåten och viker ihop bakplåtspappret till ett paket som ska vara så tätt det går. Nu ska paprikan ånga lite. Då blir det brända skalet lätt att ta bort.

Nu är det dags att koka pastan.

Rensa svampen och dela i kvartar. Stek i smör på medelhög värme (sjuan) i fem minuter. När svampen är stekt så tar du fram paprikan och plockar bort allt bränt skal. Dela paprikan grovt och blanda ner i den stekta svampen.

Stek vitlöken på medelhög värme. Efter någon minut tillsätter du vin, grädde och den smulade buljongtärningen. Låt koka ihop fyra-fem minuter.

Vänd ner pastan i gräddsåsen. Strö ut och blanda försiktigt i de grillade/steka grönsakerna. Garnera med räkorna.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

söndag 23 maj 2010

Bulgursallad med rökt fisk


Det här är en enkel och god bulgursallad som passar bra till mycket mer än bara rökt fisk.


Det här behöver du:

4 dl bulgur (350 g)
8 dl fiskbuljong (tärning + vatten)
1/2 dl olivolja
3 msk färskpressad citronjuice
1 rödlök
2 msk finklippt persilja (färsk)
2 msk finklippt mynta (färsk)
1/2 gurka
1 röd paprika

Gör så här:


Koka bulguren i buljongen och hacka under tiden alla grönsaker i små bitar (det ska inte vara allt för stor skillnad mellan grönsaker och bulgur).

Blanda olja, citronjos, persilja, mynta och finhackad rödlök. Rör ner i den färdigkokta bulguren.

Om salladen ska serveras kall så blir grönsakerna fräschare om de tillsätts när salladen svalnat. Om salladen ska serveras direkt går det fint att blanda ner övriga ingredienser med en gång.

Rensa fisken och servera den ovanpå salladen.

--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

lördag 8 maj 2010

Laxfilé i ångugn - enkel inkokt lax



Att koka laxen i ugnen är en mycket enkelt och det blir väldigt gott. Serverat med en romsås blir det både gott och festligt. Laxen smakar lika bra ljummen som kall. Det här är perfekt bjudmat.

Jag lagade den här rätten i ångugnen. Det går naturligtvis bra att laga i vanlig ugn, övertäkt med aluminiumfolie och på 125 grader till du får rätt innertemperatur.


Det här behöver du:

Laxen

900 g lax
4 dl vatten
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
0,5 dl hackad dill
1 rödlök

Romsås


2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
75 g stenbitsrom

Gör så här:


Börja med att skala och koka potatisen. Tillagningen av laxen går fortare än att koka potatis. 

Lägg laxen i en ugnsform med kanter som är högre än själva filén.

Skala och skiva rödlöken i tunna skivor och fördela över laxen.

Värm vatten och vin och blanda i fiskbuljongtärningen så att den löser sig. Tillsätt dill och häll sedan buljongen över fisken. 

Ställ in i ångugnen i cirka 18 minuter. Använd gärna termometer och avbryt tillagningen när laxen har en innertemperatur på 48 grader (temperaturen hittade jag i nåt recept som Mat-Niklas lagat och resultatet blev helt perfekt).

Blanda majonäs och creme fraiche och tillsätt därefter romen.

Servera med potatis och ärtor.
--

Sen var det en liten grej till. Om du också tycker det här var ett bra recept så blir vi jätteglada om du delar med dig på Facebook eller skriver en kort kommentar :)

Reklam

Visste du att Charlotta Fasth, som har skrivit många av våra populära recept här på Matlyckan – som den här ljuvliga rabarberpajen med havregryn – inte bara är en mästare i köket, utan också en passionerad hundtränare? Charlotta är en certifierad Nosework-instruktör och auktoriserad doftprovsdomare. Förutom att skapa goda maträtter, erbjuder hon också ett brett utbud av Nosework-kurser i Uppsala för alla hundar och hundägare!

Oavsett om du är nyfiken på att lära din hund att använda sitt luktsinne eller vill börja tävla i Nosework, så har Charlotta en kurs som passar dig. Hennes kurser, från grundläggande Nosework med doft till avancerade tävlingskurser, är utformade för att stärka bandet mellan hund och ägare samtidigt som din hund får en rolig och mental utmaning. Alla kurser hålls i Uppsala, och platserna är begränsade – så se till att boka i tid!

Fantasy Farm kan du enkelt hitta aktuella kurser och läsa mer om hur Nosework kan bli en fantastisk aktivitet för både dig och din hund. Nosework är en sport där hundar använder sitt naturliga luktsinne för att hitta specifika dofter, och det är en av de mest engagerande och stimulerande aktiviteterna för hundar i alla åldrar och raser. Charlotta lär ut med fokus på positiv förstärkning och glädje, vilket gör att både hund och ägare kan utvecklas tillsammans.

Så om du har en hund och är redo att prova något nytt och roligt, tveka inte att besöka Fantasy Farm för att boka din plats på nästa kurs. Charlotta brinner för att hjälpa hundar och deras ägare att få ut det bästa av Nosework i Uppsala, och vi kan garantera att du kommer att ha lika mycket glädje av hennes kurser som du har haft av hennes fantastiska recept här på Matlyckan!

Klicka här för att lära dig mer och boka en plats på Charlottas Nosework-kurser i Uppsala – låt både du och din hund få ett roligt och lärorikt äventyr!

Säsongens recept